Home Новини сучасних технологій Все про прослушку вашого смартфона. Як виявити та захистити себе

Все про прослушку вашого смартфона. Як виявити та захистити себе

0

Кожен користувач смартфоном знає, що це не просто пристрій для спілкування, а і величезне сховище інформації (часто конфіденційної). Шахраї по різних причинах починають вигадувати різні схеми для того, щоб вкрасти чиїсь дані. Сьогодні мова піде саме про прослуховування телефона. Ця дія є повністю незаконною та карається, тому важливо знати як виявити прослушку та як себе захистити від подібних речей.

Перш ніж почати виявляти ознаки прослуховування, варто зрозуміти як взагалі шахраї підключаються до чужого пристрою. Тут є декілька способів з різним рівнем складності.

Перший і самий простий варіант може використати буквально кожен зловмисник, який хоча б трохи знається в комп'ютерах. До людини на телефон потрапляє програма, яка і має можливість зчитувати дані або ж чути розмови (на невеликій відстані). Погано те, що людина може заразити телефон подібним вірусом практично в будь-якому місці. Це може бути Bluetooth, Wi-Fi, мобільний інтернет, через повідомлення і т.д.

Наступні два способи стосуються вже професіоналів. Не кожен зможе сісти і прослуховувати розмови. Ну і ці способи значно дорожчі. Є варіант покупки системи, яка складається з комп'ютера та двох телефонів (спеціальних). Даний варіант не підійде звичайним дрібним шахраям, бо вони зазвичай не мають потрібних навичок та фінансів. Або ж продаются ще більш професійні системи, які коштують сотні тисяч і для них потрібно мати спеціальну освіту, по-іншому не впоратись. Ці системи не є повністю легальні, але дають великі можливості, наприклад, прослушку в реальному часі.

Якщо ж ви не знаєте чи ваш телефон слухають чи ні, варто придивитися до його роботи. На що саме звернути увагу читайте нижче в списку:

  • Батарея. Зрозуміло, що акумулятори в смартфонах не можуть працювати ідеально весь час, але і псуються вони не так швидко. Перший рік батарея повинна працювати безперебійно. Якщо ви впевнені, що з батареєю все в порядку, але помітили швидке зниження заряду, то це може бути ознакою прослуховування. Для більш точної інформації можна зайти в налаштування і побачити чи немає випадково програм, які споживають забагато заряду. Якщо ж вони відсутні, то причин думати на шахраїв ще більше.
  • Перегрів. Зазвичай смартфон нагрівається або під час роботи, або під час заряджання. Якщо ви взяли в руки телефон, а перед цим він просто спокійно лежав довгий час, і відчули, що він гарячий, це може бути через прослуховування. Це означає, що на телефоні є щось, що постійно працює, тим самим змушує нагріватися всю систему.
  • Шум під час розмови. У випадку, якщо ви розмовляєте по телефону і постійно чуєте якісь зайві звуки, шуми, перебої, то це також може бути ознакою прослуховування. Хоча бувають і інші, безпечні причини цього явища.
  • Наступною ознакою є звуки, які з'являються в час, коли смартфон знаходиться біля іншої техніки (колонок наприклад). Буває, що ніхто не дзвонить, повідомлення не приходять, а з'являються звуки рипіння. Це повинно насторожити, адже це також ознака прослуховування.
  • Вимкнення екрану та телефона. Якщо ви вирішили вимкнути смартфон або ж просто заблокувати, але екран все одно горить, то варто звернути увагу і на це. Звісно, може бути що просто збої в налаштуваннях або оновленні, але якщо це відбулося просто в один момент, то варто задуматись чи не слухають вас шахраї.
  • Ще одною ознакою є вимикання та вмикання телефона. Коли смартфон слухають, то ним ніби керують дистанційно. В такому випадку можна помічати, що пристрій сам по собі перегрузився чи взагалі вимкнувся. Буває, що таке стається із-за вірусу чи ненадійних програм.
  • Ще одна ознака стосується телефонів з двома сім-картами. Якщо ви помітили якогось дивного оператора, раніше не відомого вам, то це також можуть бути шахрайські дії.
  • Інтернет. Якщо ви завжди користувались мобільним інтернетом, вам його вистачало, а потім різко він почав швидко закінчуватися, то це також може свідчити про наявність зайвих шкідливих програм, які використовують трафік. Програми можуть бути пов'язані із прослуховуванням.

Цікаво: Про що свідчить ехо під час розмови по мобільному телефоні.

Вище ми описали способи виявити прослуховування методом спостерігання за смартфоном. Ці поради зможе використати кожен та відразу оцінити ситуацію. Окрім цього існує багато програм та спеціальних комбінацій, які допоможуть впевнитись в безпеці даних та розмов. Програми та коди це більше достовірна інформація, на відміну від вищенаписаних ознак, адже несправності телефона можуть виникати по-інших причинах. Також оператори зв’язку часто володіють інформацією про прослушку. Якщо ж ви думаєте, що ваші розмови хтось чує, то завжди можна подзвонити оператору та запитати. Пам'ятайте, що з такими заявами варто звертатись і до поліції, але лише тоді, коли інформація перевірена та достовірна.

Наступний спосіб дізнатись про прослушку менш розповсюджений - лічильник Гейгера. Цим приладом визначають чи приймає (передає) телефон якийсь сигнал незареєстрований. Якщо прилад рипить, то велика вірогідність що так.

Цікаво: Названо прості способи захисту смартфону від хакерів.

Програми, які допоможуть виявити прослушку на смартфоні

Далі пропонуємо вашій увазі перелік важливих програм, які також допоможуть визначити незаконну діяльність на вашому смартфоні. На жаль, усі програми підтримуються лише сучасними моделями телефонів.

Перша програма - Darshak. Вона не покаже чи ваші розмови слухають, але сповістить якщо хтось за допомогою шкідливого софту вирішить без відома власника відправити будь-яке текстове повідомлення.

Наступні - Android IMSI-Catcher Detector і Catcher Catcher. Дані програми ідентичні в своєму призначені. Їх не можна знайти в звичайному магазині додатків на телефоні, прийдеться шукати просто в інтернеті і встановлювати, але воно того варте бо дані програми більш професійні і точно зможуть вберегти вас від шпигунів.

Третя програма - EAGLE Security FREE. Вона простіша, але повністю може оцінити загрозу в кожному додатку, також визначить де використовується мікрофон або камера без відома власника. До речі, камеру може закрити від сторонніх осіб.

Остання програма - Anti Spy Mobile. Вона не лише перевіряє додатки, а і блокує їх, якщо бачить якусь незаконну діяльність приховану він власника смартфона. Її можна без проблем скачати в магазині додатків Google Play.

В інтернеті можна знайти і інші програми для перевірки прослуховування, але чи безпечні та ефективні вони залишається питанням. Ми рекомендуємо лише перевірені програми, які точно не зашкодять, а лише допоможуть користувачу.

Цікаво: Відомо, чому захист банківської картки двофакторною аутентифікацією не дуже безпечний.

Комбінації для виявлення прослушки

Окрім програм та спостережень за смартфоном, можна ще використовувати певні комбінації, які потрібно набирати на смартфоні. Мінус лише в тому, що дані комбінації допоможуть виявити переадресацію. Тому, якщо зловмисник вирішив слухати розмови не за допомогою переадресації, то цей метод не ефективний.

Список комбінацій, які виявляють проблему:

  • *#06# кнопка виклику. Дана комбінація не виявляє переадресацію, але показує користувачу його унікальний номер пристрою (imei номер).
  • *#21# кнопка виклику. Даний набір допоможе виявити чи взагалі увімкнена переадресація на смартфоні.
  • *#62# кнопка виклику. У разі виявлення увімкненої переадресації, дана комбінація покаже на який саме номер йдуть дзвінки призначені вам.
  • Для iPhone комбінація для визначення номеру переадресації підходить така - *#67# кнопка виклику.
  • ##002# кнопка виклику. За допомогою даного набору усі переадресації будуть вимкнуті і дзвінки будуть йти лише власнику номера телефону.
  • *#43# кнопка виклику. Якщо ви очікуєте виклик, то ця комбінація дасть всю інформацію про нього.
  • *#30# кнопка виклику. Допомагає визначити номер вхідних дзвінків. Допомагає у випадку, коли хтось дзвонить анонімно.
  • *#33# кнопка виклику. Можна дізнатись чи блокуються дзвінки та смс повідомлення.

Окрім всіх способів, які написані вище, завжди можна подзвонити до оператора. У них є такі технології, які точно визначають факт переадресації та прослушки. Якщо ж ви впевнені точно, що ваші розмови не конфіденційні, а крадуться зловмисниками, то варто написати заяву в поліцію, адже дана діяльність абсолютно незаконна та повинна каратися.

Дотримуйтесь правил користування смартфоном, слідкуйте за його поведінкою та час від часу перевіряйте переадресацію, це допоможе не стати жертвою шахраїв, або ж вчасно виявити злочин.

Цікаво: Названо 4 поради, як надійно захистити свої дані на смартфоні.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version