Home Новини сучасних технологій Все, що потрібно знати біженцям з України про сплату податків за кордоном

Все, що потрібно знати біженцям з України про сплату податків за кордоном

0
Все, що потрібно знати біженцям з України про сплату податків за кордоном

Після початку війни в Україні, багато людей були змушені виїхати в інші країни за кордон. Найбільше українців зараз перебуває в Польщі та Німеччині, далі йде Словаччина, Молдова, Румунія, Угорщина і т.д. Якщо перебування там буде продовжуватись, то усі наші зіткнуться із питанням в якій країні платити податки. Звісно, воно буде актуальним не для всіх, а лише для працюючого населення. За кордоном знаходяться українці, які змогли знайти роботу в чужій країні, які працюють дистанційно на українські організації, та ті, що зареєстровані в Україні як ФОП. Згодом кожному з них доведеться вибрати чи платити податки в країні тимчасового проживання чи все ж таки в Україні. Сьогодні хочемо дуже детально ознайомити із цією темою та пояснити чому такий вибір взагалі постає.

Для початку розповімо, що про сплату податків думають в інших країнах. Свою думку та закони розповіли різні експерти та адвокати. Країни ЄС рахують, що людина повинна платити усі податки там, де вона постійно живе та працює. Якщо українець, який виїхав до чужої країни захоче стати її податковим резидентом, то потрібно буде підпадати під декілька критеріїв. Їх є три. Перше - це наявність власного житла в країні, в яку виїхав. Якщо людина має житло і в Україні, і в іншій країні, то буде визначатись, з якою з країн у неї тісніші особисті та економічні відносини. Буває, що це визначити дуже важко. Тоді переходять до другого пункту - місце постійного проживання. Якщо людина їздить і мешкає на дві країни, то визначають де вона перебуває більше. В Чехії наприклад, щоб стати резидентом треба перебувати від 183 днів і більше. В Німеччині більше двох місяців, в Швейцарії більше 90 днів. Тобто кожна країна встановлює свої сроки. Але бувають випадки, що жоден із двох пунктів не можливо правильно визначити, тоді звертаються до громадянства. Після цього вийде, що українець повинен платити в Україні.

З іншими країнами все зрозуміло. А от що думає наша держава про сплату податків? Закони України влаштовані так, що українці мають сплачувати податки в нас, навіть якщо знаходяться за кордоном, бо всі є резидентами України. Цікаво, що в нашої держави є певні угоди із іншими країнами, де найбільше українців, про запобігання подвійного оподаткування. Що це означає? Якщо українець працює за кордоном і сплатив податок, то йому його мають автоматично зарахувати і в Україні. Це вберігає людей від зайвих витрат. Проблема лише в тому, що кожна країна має свої правила і закони, тому деякі види податків можуть не збігатися. На щастя, українцям, які просто пішли на звичайну роботу за кордоном немає чого хвилюватись, за них все платять роботодавці, а вираховують з заробітної плати.

Цікаво: Українці скаржаться на ПриватБанк в період війни

До речі, якщо хтось після роботи за наймом вирішить відкрити щось своє, то автоматично стане резидентом тої країни, в якій тимчасово перебуває. Хоча в Україні будуть також вимагати декларації. От так все заплутано.
З серйознішими питаннями та проблемами зіткнуться ті українці, які працюють дистанційно перебуваючи в іншій країні. Справа в тому, що роботодавець буде змушений платити два рази соціальні внески, а все тому, що скасувати соціальні внески в інших країнах не можна, а угод про соціальне забезпечення багато де з Україною немає. Проблема для тих, хто працює дистанційно полягає в тому, що їх просто можуть звільнити. А причиною стане небажання або відсутність змоги роботодавця платити.

Ще важче буде із фінансово спроможними українцями. Це ті люди, які в більшості часу жили в Україні, мають багато нерухомості, компанії, бізнес і т.д. За них можуть просто початись змагання в Європи та України. А все тому, що вони мають компанії, у яких є нерозподілений прибуток. З ними буде тяжко розібратись, адже суми там дійсно великі. Це мільйони доларів, які кожен захоче забрати собі.

Не дивлячись на всі попередні групи населення, найбільш складна ситуація якраз із ФОП. Їм загрожують дуже великі податки. Відбувається це через те, що двосторонні угоди між Україною та іншими країнами про оподаткування, говорять, що кожен українець, який перебуває в чужій країні більше як 183 дні, тобто пів року, повинен отримати довідку податкового резидента країни. Це стосується працюючих в іншій країні, працюючих дистанційно та ФОП також. ФОП, який перебуває за кордоном, але активно веде діяльність дистанційно і має довідку резидента України, повинен все одно отримати довідку від іншої держави. Звучить це не дуже і наша держава це розуміє. Але от проблема в тому, що до цього ніхто заздалегідь не готувався. Ніхто не знав, що може виникнути така ситуація, тому і конкретного плану дій немає.

Нещодавно заходила мова за те, щоб зберегти українське резиденство навіть після закінчення терміну 183 дні для тих українців, які дійсно працюють в основному в Україні, але та міністр пішла у відставку після такої пропозиції.

Знаєте, що про це каже Державна податкова служба? Що якщо ФОП задекларує і отримає дохід на іноземний рахунок, то він повинен його зарахувати в Україну. Якщо цього не зробити, то відсоткова ставка податку зросте до 19,5%, як для звичайної фізичної особи. Тобто іншими словами, весь дохід ФОП буде вважатись як дохід громадянина з іншої країни.

Варто знати: Країни Європейського Союзу зазнають серйозних наслідків через війну в Україні

Ще одним нюанс - ФОП змушені тепер відкривати рахунки в банках іноземних країн. Чому? Якщо ФОП отримав прибуток від компанії іншої країни на рахунок відкритий в Україні, то ці кошти треба конвертувати. А курс такої конвертації на 20-25% менший, ніж на ринку. До речі, витрачати кошти в гривнях за кордоном вийде лише за ринковим курсом. Виходить дуже суттєва різниця і по цій причині відкриваються рахунки в країні перебування. Але тут є проблема, що країна перебування може накласти податок на гроші, які надходять на цей створений іноземний рахунок.

Що виходить? ФОП ризикують отримати подвійне оподаткування або залишитись без системи єдиного податку. Що там, що там перспективи такі собі.

Тепер давайте все таки вирішимо де ж краще платити податки. Щоб дійти якогось точного висновку треба кожному визначити де вигідніше платити податки. Якщо вирішити платити в країні тимчасового перебування, то краще в цьому питанні покластись на себе. Це означає, що людина має самостійно створити всі умови, які дозволять їй платити податки. Щоб отримати податкового резидента, краще зберігати всі оплати комунальних платежів, взяти довідки, що ви та ваші діти зв'язані із країною навчанням/роботою. Загалом, кожна плюдина яка переїхала, сама розуміє чи являється вона претендентом на отримання довідки резидента, чи ні.

Один із варіантів отримати десь резиденство, це відмовитись від українського. Але це все не так вже й просто. Взагалі в Україні немає процедури, яка б передбачала скасування податкового резидентсва. Податкова про всіх українців вважає, що вони є резидентами. Навіть якщо людина продала все майно, бізнеси, забрала дітей, родичів і т.д. Це не змінює справи.

Експерти вважають, що залишитись без податкового українського резиденства не вигідно. Справа в тому, що за кордоном дуже великі податкові ставки. Окрім цього, людині можуть ввести податок на репатріацію в Україні. Давайте трохи розповімо про розміри податків в різних країнах. Всі ставки будуть стосуватись доходу фізичних осіб.
∙Румунія - 10%.
∙Словаччина - 19% (якщо дохід за рік до 38,5 тис.євро), 25% (якщо більше).
∙Чехія - прогресивний податок від 15 до 23% в залежності від доходу.
∙Португалія - 48% (якщо дохід від 80 тис.євро).
∙Польща - прогресивний податок від 17 до 32%.
∙Іспанія - прогресивний податок від 19 до 47%.

Цікаво прочитати: В чому полягає підтримка Київстар під час війни

Що кажуть юристи? Після закінчення терміну в 183 дні багато країн будуть хотіти, щоб українці стали їх резидентами, хоча це і не зовсім вигідно. Це стосується усіх країн крім Ірландії та Польщі. Вони сказали, що дадуть змогу українцям обирати де платити податки.

Як діяти, щоб залишитись податковим резидентом України? Більшість країн, не дивлячись на всі критерії надання резиденства, будуть керуватись лише правилом 183 днів. Для них це вигідно, для українців ні. Тому приходить час брати все в свої руки. Щоб залишитись резидентом в Україні, треба зібрати докази, що центр життєвих інтересів - це Україна, або, що вона являється місцем постійного проживання. На всяк випадок у кожного українця мають бути деякі документи. Це Сертифікат податкового резидента України, довідки про сплати там податків, довідка про місце реєстрації в Україні (або хоча б просто бути прописаним), довідку про застосування угоди про уникнення подвійного оподаткування. Окрім цього юристи радять не закривати ФОП, зберігати відкритими рахунки в банках України, не забирати документи дітей із навчальних закладів, платити за комунальні платежі і бажанно мати хоча б якісь квитанції. Все це допоможе зберегти резиденство в Україні.

Також податкова служба країни тимчасового перебування може не надавати статус податкового резидента у випадку, якщо особа планує повернутись в Україну. Ось наприклад в умовах війни, багато людей виїхали в пошуку "тимчасового прихистку". Це говорить про те, що є намір повернутись, а отже до кінця 2022 року точно можна розраховувати, що податкового резидента вам не дадуть.

На жаль, поки що на законодавчому рівні точних вирішень немає. Для цього потрібно підписувати якісь угоди із країнами ЄС (та іншими) і врегульовувати це питання. Поки що цим зайняті лише активісти, але надіємось найближчим часом почути вирішення проблеми від відповідних органів та влади.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version