Реклама

Жорсткі диски CMR проти SMR: Яка різниця?

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

З 2015 року виробники жорстких дисків випустили новий тип накопичувача: SMR, який зберігає більше даних на диск, але має деякі недоліки порівняно зі звичайним методом зберігання, який називається CMR. Кожен тип має плюси і мінуси — давайте подивимося.

Два різних способи зберігання даних на диску

Жорсткі диски зберігають дані на « доріжках », які представляють собою кругові шляхи, які зазвичай орієнтовані концентричними кільцями на верхній і нижній поверхнях диска жорсткого диска. Кожен жорсткий диск може містити кілька пластин, що дозволяє накопичувачу зберігати більше даних.

Історично склалося так, що виробники збільшували обсяг пам’яті в моделях жорстких дисків за рахунок збільшення кількості пластин у накопичувачі або збільшення щільності запису на диск. Раніше круглі доріжки, записані на диску, ніколи не перекривалися. У галузі зберігання даних це називається «перпендикулярний магнітний запис» (PMR) або «звичайний магнітний запис» (CMR).

Нещодавно з'явилася нова техніка збільшення щільності запису під назвою «Shingled Magnetic Recording» (або SMR). Диски SMR записують дані за допомогою спеціального методу, який частково перезаписує раніше записані треки на жорсткому диску. Виробники використовують аналогію з частково накладеними плитками , щоб пояснити цю техніку, звідки походить частина назви «плитка».

У той час як накопичувачі SMR збільшують ємність за меншу вартість (оскільки диски можуть використовувати менше пластин, ніж накопичувач CMR такої ж ємності), спосіб їх роботи також знижує швидкість. Коли ви копіюєте дані на накопичувач SMR, накопичувач тимчасово зберігає дані в спеціальній області кешу та використовує час простою пізніше, щоб упорядкувати їх у закриті ділянки на платі. При тривалому тривалому записі зменшується швидкість, тому що якщо кеш-пам’ять заповнюється, щоразу, коли диск SMR перезаписує частину попередньої доріжки, він також повинен читати та перезаписувати основні «частково покриті» дані. Тому накопичувачі SMR можуть працювати набагато повільнішеніж одиниці CMR.

Повільна продуктивність SMR викликала суперечки в 2020 та 2021 роках, коли люди зрозуміли, що виробники продають диски SMR без маркування (як на зовнішніх, так і на внутрішніх жорстких дисках ), безсумнівно, продаючи неякісний продукт без попередження клієнтів. Деякі з цих претензій призвели до врегулювання колективного позову з Western Digital на суму 2,7 мільйона доларів у 2021 році.

Отже, SMR поганий? 

Цікаво: Через майнерів та нову криптовалюту очікується дефіцит жорстких дисків.

Який тип агрегату вибрати?

Поганий SMR чи ні – це суб’єктивне рішення. Якщо ви хочете мати великі обсяги сховища за менші гроші і не заперечуєте про зниження продуктивності, SMR-накопичувач може бути хорошим вибором для вас. Як правило, накопичувач SMR на 16 ТБ коштує менше, ніж, наприклад, диск CMR на 16 ТБ. Якщо ви використовуєте диск для періодичного резервного копіювання на одному диску, диск SMR може працювати.

Але будьте обережні: основний недолік SMR, виявлений під час тестування ServeTheHome, полягає в тому, що використання повільного диска SMR в масиві RAID може довше поставити під небезпеку дані всього масиву, оскільки для інтеграції SMR накопичувача в матрицю потрібно набагато більше часу. Тож використання накопичувачів SMR в NAS з кількома дисками, ймовірно, не найкраща ідея.

На щастя, деякі виробники, як-от Seagate, почали публікувати дані в Інтернеті, які чітко показують, які накопичувачі в їхній лінійці використовують технологію SMR або CMR, хоча більшість із них все ще не позначає чітко диски як SMR або CMR, коли ви купуєте їх у одного роздрібного продавця. Проте, маючи ці дані, ви можете прийняти більш обґрунтоване рішення про покупку, наприклад, вибрати накопичувач CMR для використання в домашньому зовнішньому USB-накопичувачі .

Цікаво: Seagate обіцяє представити жорсткий диск об’ємом 20 ТБ.

Загалом, ми рекомендуємо купувати накопичувачі CMR, коли це можливо, через проблеми з продуктивністю дисків SMR. Але це залишається особистим і бюджетним вибором, залежно від вашої ситуації та способу використання пристрою.

Цікаво: Названо випадки, в яких краще відформатувати жорсткий диск.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Новий бренд, який зможе замінити Realme та Xiaomi на ринку смартфонів

Зараз все частіше з'являються нові виробники різної техніки, а особливо смартфонів. Один із таких - Infinix. Цей бренд намагається...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -