Реклама

Електронний цифровий підпис – що це, для чого потрібен, як отримати

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Технології не стоять на місці і з кожним роком все більше розвиваються. Завдяки цьому все більше завдань робляться через інтернет в електронному вигляді. Цікаво, але велика кількість документів зараз також не друкується на папері, а просто зберігається на електронних носіях. Для того, щоб усі електронні документи були офіційними та мали таку ж силу, як паперові, вирішили створити електронний цифровий підпис. Сьогодні детально розповімо що це і як його отримати.

Цікаво: Відомо, як безкоштовно користуватися банківськими картками від ПриватБанку.

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) - це той самий підпис, який ви ставите рукою, але в електронному вигляді. Від по значенню нічим не поступається звичному нам підпису. З ним документи такі ж офіційні. В Україні навіть є закон, який підтверджує це.

В яких ситуаціях та на яких сервісах вже можна використовувати електронний підпис? Враховуючи те, що електронний підпис відносно нова послуга, то він доступний ще далеко не кругом, але вже є величезна кількість завдань, де без нього не обійтись.

Наприклад, жодна електронна декларація зараз не подається без даного підпису.

Також, якщо ви звернетесь через інтернет до будь-яких державних установ для отримання інформації чи іншої послуги, потрібно буде використати ЕЦП.

Ось список платформ, де вже є можливість використати свій електронний підпис:

  • Приват24 для фізичних та бізнес клієнтів
  • Додаток "Дія"
  • Всі електронні звіти та документообіг
  • Електронний кабінет податкової служби України
  • Paperless
  • id.gov.ua

Як отримати електронний підпис в ПриватБанку

Для цього потрібно всього лиш мати кабінет ПриватБанку, тобто бути їх клієнтом і мати картку. Якщо у вас є доступ до Приват24 в інтернет версії або додатку, то ви можете легко отримати підпис. Там є можливість отримати SmartID (або файловий КЕП).

Цікаво: Українцям розповіли, чи безпечно знімати гроші в банкоматах ПриватБанку за допомогою QR-коду.

Для того, щоб отримати підпис, зайдіть до Приват24 будь-яким зручним для вас способом. Далі натисніть на розділ "Всі послуги" і оберіть "Бізнес". Наступним кроком буде скачування Сертифікату. Коли сертифікат буде завантажений, вам буде запропонований один із трьох варіантів наступних дій:

  1. Ви автоматично будете направлені на наступний етап оформлення підпису.
  2. Вам запропонують встановити розширення, після чого його потрібно буде установити саме на браузер, яким ви користуєтесь.
  3. Якщо ж плагін є, але заблокований, то його треба буде розблокувати і продовжувати роботу.

Якщо ви виконали все, що написано вище, то перед вами на екрані буде таблиця із особистими даними. Їх треба буде перевірити та переконатись в достовірності. Якщо все в порядку, то натискайте кнопку "Дані вірні". Наступним кроком буде вибір носія, де зберігатиметься електронний підпис. Тепер час вигадати пароль. Він повинен бути надійний та не надо легкий, краще використовувати букви, цифри та символи. Також пароль не повинен бути меншим, ніж 8 знаків. Пароль потрібно добре запам'ятати або ж десь записати, бо він для сховища із ключами.

Наступний крок - написати номер телефону, отримати одноразовий код, ввести його та натиснути кнопку "Далі".

На екрані повинен з'явитись номер сертифікату, по ньому можна буде дивитись термін дії, але про це пізніше. На електронну пошту надійде лист, який підтвердить випуск електронного цифрового підпису.

Перевірте на електронному носії чи підпис дійсно там є, краще зберегти його в окрему папку, тоді ви точно не загубите.

Термін дії електронного підпису. Взагалі термін дії 1 рік. Якщо вам потрібно перевірити коли він закінчиться, перейдіть за посиланням https://acsk.privatbank.ua/cloud/cert/verify, туди завантажте свій сертифікат та дізнайтесь дату закінчення дії.

Підпис SmartID абсолютно безпечний та законний. Його неможливо загубити, підробити чи викрасти. Він надійно захищений паролями. Також він дає можливість підписувати важливі документи/декларації не виходячи із дому. Що може бути краще?

Цікаво: В 2022 році викрадення коштів з карток клієнтів ПриватБанку продовжується.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Apple готує оновлення лінійки iPad із OLED-дисплеєм 

Згідно отриманої інформації, компанія Apple готує оновлення всієї своєї лінійки iPad уже наступного року. Якщо детальніше, то до кінця...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -