Home Новини сучасних технологій Бізнес новини Як правильно вчинити в ситуації, коли банкомат видав Вам лишні гроші

Як правильно вчинити в ситуації, коли банкомат видав Вам лишні гроші

0

Багато хто з читачів, потрапивши в таку ситуацію, відразу зрадіє. Мовляв, як добре – всі кругом хочуть здерти лишні гроші, а тут такий подарунок долі. Ми б не радили Вам радіти, та бігти тратити несподівано отримані кошти, так як ця ситуація додасть Вам лише клопоту, більше нічого. Нижче ми опишемо Вам, як правильно вчинити та розповімо, чому коштів цих ніхто Вам не подарує.

Банкомат – це електронний пристрій. Він, як і інша подібна апаратура, може мати збої в роботі. Інколи буває ненавмисне затягування картки, інколи Вам може бути не додано коштів, а інколи трапиться і перевидача. Радіти не потрібно, тому що це така ж сама форс-мажорна ситуація, як і недостача. Якщо б з Вами сталися перші два випадки, то що б Ви робили? Звичайно ж, в першу чергу, зверталися до банку. Тому і в ситуації з надлишком виданих грошей потрібно вчиняти так само.

Банкомати усе фіксують

Банкомати відносяться до банків, тобто фінансових установ. Специфіка роботи банків і полягає в контролі за коштами – чужими і власними. Тому халяви не буде.

Контроль здійснюється на різних рівнях працівниками банку та налаштуваннями банкомату. Звичайно ж, у банку є відповідальні люди, які слідкують за коштами. Наприклад, касири, які рахують гроші для видачі та завантаження їх у банкомати, інкасатори, які привозять кошти з банку, інші працівники. При оприходуванні готівки в банку - сума, яка була в банкоматі на момент інкасації має сходитись з операціями, які вчиняв банкомат.

Ми не будемо Вам забивати голови складними процесами роботи банку. Скажемо тільки одне - в банкоматах йде фіксація усіх операцій по видачі готівки. Кожній з них присвоюється унікальний номер з прив’язкою до номеру банківської картки та зафіксованим часом здійснення. Цю інформацію Ви можете прочитати у Вашому чеку. Ідентичні дані є у пам’яті пристрою.

Як правильно вчинити в ситуації, коли банкомат видав Вам лишні гроші
Зображення: Банкомат з банківською карткою.

Крім того, усі банкомати облаштовані камерами відеозапису, які точно зафіксують, хто знаходився біля банкомату. Тобто, якщо Ви раптом захочете привласнити собі зайві кошти, то вирахувати Вашу особу службі безпеки банку буде зовсім просто. Після інкасації банкомату нестача готівки буде встановлена. А далі, за короткий проміжок часу, буде встановлена і Ваша персона.

Цікаво: Відомо, чому банкомати ще називають ATM.

Наступні дії банку

Далі є декілька шляхів, як працівники банку повертатимуть кошти назад. Можуть автоматично списати з Вашої картки невистачаючу суму, якщо на ній є ця сума. Але, зазвичай, клієнта повідомляють про це. В такому випадку Вам зателефонують з банку (скоріше за все працівник служби безпеки), опишуть ситуацію та попросять добровільно повернути кошти. І це не залежить від того, являєтесь Ви клієнтом цього банку, чи іншого. Ми б не радили Вам обманювати і прикидатися нетямущим, адже, банк тоді звернеться до суду. Оскільки всі докази на його стороні, то Вам не тільки прийдеться компенсувати привласнені кошти, а ще й сплатити усі судові витрати. Банк, зі своєї сторони, вважатиме це наданим Вам кредитом, тому буде рахувати відсотки. Чи Вам потрібна така головна біль? Думаємо, ні.

Цікаво: Названо причини, чому деякі банкомати працюють швидко, а інші повільно.

Як правильно поступити з помилково отриманими коштами

Далі ми опишемо алгоритм Ваших дій, при якому клопіт з чужими фінансами зведеться до мінімуму. Ну, по-перше, радимо Вам перерахувати кошти лишній раз, не відходячи від банкомату, щоб його камери це зафіксували. Чек про операцію не викидайте. Далі необхідно звернутися на гарячу лінію того банку, до якого відноситься банкомат. Якщо це чужий банк, не той, в якому Ви маєте свою картку, і Ви не знаєте контактів, то спробуйте роздивитися уважно апарат – на ньому має бути телефон гарячої лінії банку. Або ж на самому екрані пристрою може бути прописана контактна інформація. Далі оператор на лінії дасть Вам точні інструкції, що Вам робити в цьому випадку.

Якщо ж Ви не подзвонили на гарячу лінію, або не змогли з ними зв’язатися, то відвідайте відділення банку – власника банкомату. Уже на місці Ви напишете заяву, де вкажете, що з Вами відбулося. Далі у Вас приймуть гроші і нададуть підтвердження каси банку про цю операцію. Щось на кшталт квитанції, чи чеку. Якщо Вам раптом відмовлять у цьому, тоді вимагайте письмове підтвердження отримання від Вас готівки у вигляді відповіді на заяву. В будь-якому випадку, Ви маєте піти з банку, захищені їхнім документом.

Ось і все. Трохи клопоту, але що зробиш, нічого досконалого в світі ще не вигадано. Начебто і вини Вашої немає, проте вирішувати проблему потрібно саме Вам.

Також нещодавно стало відомо, чому банкомати ПриватБанку часто розміщують в продуктових магазинах.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version