Home Новини сучасних технологій Як відформатувати та захистити смартфон від вірусів і шкідливих програм

Як відформатувати та захистити смартфон від вірусів і шкідливих програм

0

Після деякого часу користування смартфоном можуть з’явитися ознаки його втоми, а саме повільної роботи із регулярними підвисаннями. Проблема може виникнути лише через тривале використання, а може бути через вірус, який проник на пристрій і заважає вам спокійно жити і комфортно користуватися пристроєм.

У цьому посібнику ми навчимо вас, як боротися з цією вірусною ситуацією, і розвіємо міф про те, що форматувати смартфон важко та болісно.

Цікаво: В Україні виявили новий комп’ютерний вірус CaddyWiper.

Вам потрібна резервна копія

Ми згодні з тим, що смартфон – це не просто коробка для здійснення дзвінків між двома або більше людьми. Там зберігається багато важливого: від сентиментальної пісні, найбільш пам’ятного фото з відпустки багато років тому, підписаного документа чи навіть програми месенджерів, як-от Viber або Telegram.

Вам потрібно зберегти резервну копію всього цього. Починаючи з найпростішої частини, просто встановіть Google Photos, відкрийте програму вперше (на багатьох смартфонах вона вже встановлена ​​за замовчуванням) і ввійдіть у свій обліковий запис – той самий, який використовується для завантаження програм на Android. Є два варіанти резервного копіювання: вихідна якість і економія зберігання.

Перший варіант не змінює нічого у фото чи відео та надсилає все в хмару, тоді як другий варіант зменшує будь-яку вищу роздільну здатність до 16 мегапікселів, відео завжди у форматі Full HD (1080p) і все це зі стисненням Google, якого є достатньо для будь-якої ситуації. 

Просто виберіть свій улюблений формат, і Google Photos зробить усе інше самостійно, вам навіть не потрібно тримати програму відкритою. Тоді важливо зберегти в пам’яті документи та музику. Найпрактичніший варіант — відкрити Google Drive (він також встановлений майже на всіх мобільних телефонах) і натиснути «+», щоб вибрати файли, для яких потрібно створити резервну копію.

Варто пам’ятати, що Google має обмежений простір для безкоштовного плану, тому вам може потрібно буде заплатити, щоб збільшити обсяг місця для зберігання фотографій, відео, документів і музики на резервних серверах. Оскільки кожен випадок є окремим, тут мені зараз потрібно 7 ГБ для всього, а Google дає мені більше, тож це нормально.

Якщо пісня популярна (тобто це не ваша власна композиція і творіння), вона точно є на якомусь стрімінговому сервісі. Я рекомендую мати підписку на Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, Amazon Music або YouTube Music of life, навіть щоб звільнити цей простір пісень із хмари.

У Viber за замовчуванням програма вже час від часу створює резервні копії, і це стосується всіх розмов, контактів, файлів, фотографій, відео та платежів, здійснених через платформу. Якщо у вас виникли запитання, просто натисніть «Налаштування», потім «Чати», а потім «Резервне копіювання чату». На цьому екрані можна дізнатися, коли були надіслані останні дані, і можна вручну ввести нові. Важливо зробити це на цьому етапі, оскільки ми збираємося відформатувати пристрій.

Після цих дій для надсилання файлів у хмару просто відформатуйте телефон. Кожен виробник створює шлях для цієї мети, але він завжди відображається як «заводські налаштування» в меню налаштувань або як «відновити заводські налаштування за замовчуванням». Більшість смартфонів, випущених останніми роками, забезпечують пошук у налаштуваннях, і він знаходиться у верхній частині першої сторінки, тому просто введіть один із двох термінів у цьому полі та дотримуйтесь інструкцій на екрані.

Цікаво: Список найнебезпечніших вірусів для смартфонів на базі Android.

Час робити резервну копію… чи ні

Після завершення процесу форматування, який може тривати кілька хвилин, просто поставте все на свої місця – тепер без вірусів. Android та iOS створюють резервні копії додатків, тож коли ви знову входите в обліковий запис Google або Apple, програми повертаються в те саме місце, що й раніше – все автоматично.

Відкрийте Google Photos, і вся ваша бібліотека буде там. Ви можете завантажити все знову, або залишити це там, у хмарі, і таким чином отримати додатковий простір у пам’яті пристрою. Я залишаю все на серверах Google через автоматичну каталогізацію, яку виконує служба. У ньому ви навіть можете шукати елементи на зображенні, наприклад написаний текст, конкретну людину чи навіть собаку того кольору, який ви вказали у вікні пошуку. Все це безкоштовно.

Музику можна зберігати в хмарі або потоково, а файли також можна отримати через Диск. Тут ви можете завантажити все знову, але я продовжую свою пораду: залиште це в хмарі. Для зручності доступу на будь-якому пристрої, окрім мобільного телефону, чи для гарантії актуальних резервних копій, щоб майбутнє форматування було ще швидшим, оскільки вам не доведеться чекати, поки все буде надіслано на сервери - підуть тільки нові файли, а не вони і стародавні.

У WhatsApp процес відновлення розмов найпростіший з усіх. Просто відкрийте програму ще раз, увійдіть у свій обліковий запис, і сама служба обміну повідомленнями повідомить, що знайшла нещодавно створену резервну копію. Виберіть опцію відновлення даних і все, все виглядає так, як було до форматування.

Цікаво: Кращі антивірусні програми для iPhone в 2022 році.

Захист від вірусів

Тепер, коли ваш смартфон знову вільний від вірусів і швидкий, у мене є дві поради. Перший передбачає, як завжди, уникати завантаження будь-яких програм за межами Play Store на Android – на iPhone неможливо завантажувати програми за межами App Store, так що це нормально.

Друга порада – скористатися перевагами компетентного антивірусу.

Цікаво: Названо 4 найкращих безкоштовних антивіруси для Android – смартфонів в 2021 році.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version