Home Новини сучасних технологій Названо декілька порад, щоб Ваш ноутбук не перегрівався

Названо декілька порад, щоб Ваш ноутбук не перегрівався

0

Усі ноутбуки мають відносно маленькі розміри. Подумайте, як там небагато місця, а скільки деталей та запчастин розміщено. Окрім того, він чудово справляється із багатьма потрібними задачами, а інколи з декількома відразу. Все це може призвести до перегріву. Це не жарти, адже саме перегрів стає часто причиною несправності такої техніки. Далі у статті ви і дізнаєтесь як цього уникнути.

Для початку потрібно розрізняти, коли ноутбук просто нагрівається від роботи, а коли перегрівається. Під час роботи, він може бути теплим та навіть гарячим, але це ще нічого не означає. Основною ознакою перегріву є робота вентиляторів. Вони починають дуже сильно крутитися і ганяти повітря, при цьому не зупиняючись і не зменшуючи швидкості. Ви це почуєте точно і не сплутаєте. Деякі ноутбуки можуть самі по собі вимкнутись або почати повільно працювати, в такому випадку варто теж замислитись про відпочинок.

Цікаво: Розширення та додатки, які руйнують безперебійне функціонування Вашого комп‘ютера чи ноутбука

Якщо ж ви хочете завжди точно знати наскільки перегрівся процесор та в якому місці, то варто придбати пристрій під назвою HWMonitor. Він допоможе більш точно та безпомилково визначити проблему.

Системи охолодження в ноутбуках є двох видів. Перший, це охолодження за допомогою вентиляторів. В цьому випадку буває, що вентилятор забивається пилом, або приходить час замінити термопасту (матеріал, який з'єднує радіатор та процесор). Що першу, що другу проблему можна вирішити самостійно.

Другий вид, це ноутбуки із пасивним охолодженням. Вони охолоджуються за рахунок розподілення тепла по всій поверхні. Вони не можуть нагрітись так як попередньо описані моделі, але якщо температура все ж таки завелика, то робота за ним стає повільніша. Це все навряд чи буде так легко виправити, але детальніше про це можна буде прочитати далі у статті.

Варто знати: Обман при ремонті ноутбуків. Як не потрапити до лап недобросовісних ремонтників

Тепер поговоримо детальніше про охолодження ноутбука в разі перегріву. Якщо у вас модель із системою охолодження з вентиляторами, то можна їх почистити. Для цього потрібно вимкнути ноутбук із розетки, вийняти зарядний пристрій та вимкнути повністю ноутбук. Далі варто ознайомитись із тим, як відкривається саме ваша модель, а також де розташовані потрібні деталі. Якщо ви це вже знаєте, то знайдіть вентилятори, впускний та випускний отвір, їх і треба буде повністю очистити від бруду. Саме пил заважає нормальному циркулюванню повітря і сприяє перегріву.

Після виконання вищенаписаних завдань, варто замінити термопасту. Для цього варто дізнатись, де знаходиться процесор та радіатор, а тоді вже приступити до заміни. Пам'ятайте, потрібно дуже добре вивчити це питання, щоб не заподіяти шкоди.

Для того, щоб не довелося вникати у те, як влаштований ноутбук з середини, або ж не витрачати кошти на ремонт, можна зробити так, щоб перегріву не сталось. Для цього варто не користуватись ноутбуком тримаючи його на ковдрі чи чомусь м'якому і теплому. Справа в тому, що нерівні поверхні можуть закрити вільний доступ повітря до ноутбука. Це буде псувати систему охолодження, а деталі будуть грітись і виходити з ладу. Якщо ви не хочете використовувати ноутбук за столом, можна просто взяти будь-який плоский твердий предмет, куди поставиться ноутбук, або придбати спеціальні підставки-столики. Це буде ще зручніше, аніж просто тримати ноутбук на руках.

Варто прочитати: Відомо, як правильно чистити екран ноутбука та не пошкодити його

Зараз в продажі є спеціальні прилади для охолодження ноутбуків, називаються вони куллери. Їх можна зробити власноруч, але це вже зовсім інша тема. Для того, щоб обрати правильно куллер, треба добре знати як побудований саме ваш ноутбук, або порадитись із кимось. Адже є випадки, коли ці спеціальні прилади шкодили, а не приносили користь.

Ну і останнє, як можна уникнути перегріву - це програмне виправлення. Цей спосіб інколи буває ефективніший, ніж попередні. Але не всі ним хочуть користуватись. Для цього потрібно або зменшувати навантаження на роботу процесора вручну, або зменшувати яскравість екрану. Можна робити і те, і те.

Пам'ятайте, якщо ваш ноутбук не перегрівається, це не причина не слідкувати за його станом. Щоб не було проблем із роботою, варто постійно очищати систему охолодження, користуватись пристроєм на твердих поверхнях та змінювати термопасту. Це допоможе кожному продовжити життя та продуктивність роботи на роки.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version