Home Новини сучасних технологій Названо найпоширеніші шахрайства з банківськими картками ПриватБанку

Названо найпоширеніші шахрайства з банківськими картками ПриватБанку

0

Банківські установи існують вже не перший рік, знайомі з багатьма методами шахрайства, тому карти користувачів стараються максимально захистити, однак небезпека однаково існує.

Є два способи зламати вашу картку – через систему банку або за допомогою власника карти. Зрозуміло, що другий варіант є набагато легшим, адже достатньо тільки отримати потрібну інформацію від власника і вже половину роботи зроблено. Шахраї можуть робити це, використовуючи інтернет, телефон, мобільний банк чи іншими способами.

Найчастіше всі ці схеми відбуваються через телефон. Вам можуть зателефонувати з невідомого номеру, повідомити про ваш виграш у лотереї і попросити дані банківської картки. Інший варіант полягає у створенні образу працівника банку, який уточнює дані картки. Це ж саме недобросовісні люди можуть здійснювати не тільки через дзвінок, а і за смс-повідомленнями.

Як вже йшлося, мобільний банк також може допомогти шахраям. Якщо ви загубили телефон чи відмовились від сім-картки, то отримати дані вашої банківської картки стає дуже легко.

Цікаво: Відомо, як знімати готівку в банкоматі ПриватБанк, якщо при собі тільки смартфон.

Є і інші варіанти обману в Інтернеті і не всі вимагають отримання даних картки. Наприклад, вам може надійти пропозиція купити якийсь товар чи продукт зі знижкою за умови повної або часткової оплати. Або ж аферисти запропонують роботу з передплатою, яка нібито після виконання завдання вам повернеться.

Наразі на просторах Інтернету ви точно бачили шахраїв, які збирають кошти на лікування близькій людині, і могли навіть не підозрювати, що інформація неправдива. Або ж є ще гірший варіант, коли телефонують людям похилого віку, кажуть про фейкову аварію, в яку потрапив родич, і просять терміново надіслати гроші.

Найпопулярнішою схемою шахрайства у 2021 році була пов'язана з безконтактною оплатою. Все більш вживаними стали банківські картки, під час оплати якими не потрібно було вводити пін-код, достатньо було лише прикласти до терміналу і таким чином сплатити. Пін-код чи іншу інформацію користувач мусив вводити лише за умови, що покупка перевищувала допустиму суму, встановлену банком. Це ідеальна схема для шахраїв, адже зусиль вони майже не докладають. Непоодинокі випадки, коли люди оплачували певну покупку у терміналах шахраїв і навіть не думали про це.

Цікаво: Названо неочевидні причини, чому краще розраховуватися готівкою, а не карткою.

То що ж робити, якщо аферисти все ж отримали доступ до картки і витратили певну суму коштів?

Перш за все потрібно заблокувати картку і у банку, за яким закріплена картка, написати заяву про незгоду з операцією. Якщо все буде проведено правильно, то протягом 30 днів кошти будуть повернені. Також є варіант із написанням заяви до поліції, але це довготривалий процес, який в результаті може і не допомогти.

Яким чином можна захистити банківську картку ПриватБанку?

Є декілька важливих правил, які, звісно, не гарантують повноцінний захист від шахрайства, але ризик значно зменшують.

Як наголошують у банку, нікому не повідомляйте особисті дані вашої картки, а особливо інформацію на її звороті, яка і є найпотрібнішою шахраям. Якщо боїтесь забути пін-код, то запишіть його, а не розповідайте комусь. Але ні в якому разі не тримайте цей запис поруч із карткою.

Цікаво: Українці масово відмовляються від пластикових банківських карток.

Увімкніть на телефоні функцію сповіщень після кожної витрати з картки. Так ви точно і швидко дізнаєтесь, що доступ має ще хтось, окрім вас.

Як вже казали, зрозумівши, що картка потрапила до аферистів, заблокуйте її. Це можна зробити у самому банку або ж швидшими методами – зателефонувати до банку чи заблокувати самостійно у мобільному додатку.

Загалом слідкуйте за транзакціями, які відбуваються на картці. В цьому дуже допоможе саме додаток вашого банку, де зберігається весь архів витрат. Таким чином виявити неточності та перевірити свої підозри ви зможете за декілька секунд.

Також нещодавно було названо 6 випадків, в яких необхідно негайно блокувати банківську карту.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version