Home Новини сучасних технологій Бізнес новини Особливості роботи інтернет-банків, їх переваги та недоліки

Особливості роботи інтернет-банків, їх переваги та недоліки

0

Інтернет настільки щільно увійшов в наш побут, що сьогодні важко уявити життя без нього. Онлайн-технології спрощують вирішення повсякденних задач. Це стосується вибору та купівлі продовольчих та промислових товарів, оплати комунальних послуг, багато чого іншого. Пандемія та карантинні умови зробили нас ще більше залежними від Інтернету та ще більше продемонстрували нам зручність таких онлайн-технологій. Прикладом може стати Приват24 від ПриватБанку та MonoBank.

Банківська сфера теж не хоче відставати від інших, та старається максимально спростити своїм клієнтам отримання банківських послуг. На сьогоднішній день інтернет-банкінгом та мобільними додатками, розробленими спеціально під потреби клієнтів різноманітних банків України, уже нікого не здивуєш. Але ми в цій статті хочемо поговорити про дещо іншу сферу – інтернет-банки, тобто повністю створені фінансові установи на просторах Інтернету, описати Вам принципи їх роботи та розповісти, у чому їх відмінність від класичних банків. Також опишемо переваги, які Ви можете отримати, будучи клієнтом онлайн банку та де потрібно підстрахуватися, щоб бути максимально захищеним в разі виникнення форс-мажору.

Принципи роботи інтернет-банків

Особливості роботи інтернет-банків, їх переваги та недоліки

Діяльність інтернет-банків в Україні є повністю легальною та працюють вони за тими самими нормами Національного банку України, що й усі стаціонарні банки України. Такі онлайн-установи мають усі необхідні ліцензії та дозволи. Контроль їх роботи та виявлення порушень здійснює той же Національний банк України. Як бачите, відмінностей тут немає.

Ваші кошти в онлайн фінансових установах є застрахованими та бути клієнтом такого банку несе в собі не більші ризики, ніж бути клієнтом будь-якого іншого відомого банку України. Перелік фінансових послуг, які надають онлайн-банки, нічим не відрізняється від інших. Це те ж саме кредитування, розрахунки за картками, банківськими рахунками, депозитами, зняття готівки, інше.

Інтернет-банки мають повноцінну підтримку клієнтів протягом доби, як і класичні установи. Ви можете звертатися на гарячі лінії та отримувати поради операторів по всім незрозумілим питанням та у вирішенні якихось проблем.

Усі паперові підтвердження Ваших транзакцій по рахунках, банківські виписки, договори, картки та інші необхідні документи в паперовому вигляді Вам доставлять додому кур’єром, або поштою.

Цікаво: Відомо, як безкоштовно користуватися банківськими картками від ПриватБанку.

Відмінності роботи онлайн-банків та деякі переваги для клієнтів

Основною відмінністю інтернет-банків є те, що відкрити рахунок чи отримати картку Ви зможете лише через Інтернет, сидячи вдома за комп’ютером. Вам, на відміну від звичайних класичних банків, не потрібно буде йти у відділення. Такі фінансові установи не мають стаціонарних відділень чи офісів, часто не мають своїх банкоматів. Вони заключають договори з іншими банківськими установами і клієнти онлайн-банків знімають кошти через банкомати банків-партнерів.

Завдяки тому, що інтернет-банки не мають своїх офісів, або це лише стійка в супермаркеті з одним працівником, їм не потрібно нести великі щомісячні витрати, не потрібно утримувати штат працівників, платити за оренду приміщення, тощо. Така економія коштів дозволяє їм покращити умови своїм клієнтам, дає можливість нараховувати більші відсотки по депозитам, зменшувати комісії по транзакціям на картках та рахунках, або, взагалі їх відмінити. Такі приємні умови, звичайно ж, приваблюють потенційних клієнтів.

Найбільшим відомим інтернет-банком України, який знають майже всі, є Монобанк. Він дуже стрімко стартував і завоював цілу армію прихильників майже моментально. Молодіжна вікова група клієнтів була охоплена ним практично повністю. А середнє та старше покоління відкривало картки уже завдяки завойованій популярності серед молоді та за її порадами. Основним аргументом в користь Монобанку є відсутність комісії за картковими операціями.

Ми описали Вам позитивні моменти, а зараз перейдемо до негативних сторін, або, скоріше, незручностей.

Цікаво: Клієнти Монобанку мають труднощі з поповненням банківських карток.

Незручності онлайн-банків та де потрібно себе підстрахувати

При користуванні банкоматами чужих банків, навіть, якщо це банк-партнер, існують обмеження по зняттю готівки. Тобто, якщо залишок коштів на картці великий, а Ви маєте намір зняти всю суму, то Вам може це не вдатися зробити це за один раз. Можливо, прийдеться шукати інші банкомати, або переганяти гроші на картки інших класичних банків. Тому, що обмежень на зняття готівки в касі відділення стаціонарного банку не існує. Ну, звичайно ж, при умові, що банк стабільний і не має на даний момент проблем з ліквідністю.

Також неприємним моментом є комісія за зняття готівки в банкоматах інших банків, не банків-партнерів. Це також стосується і власників усіх карток, які хочуть зняти кошти з картки в банкоматі чужого банку, не банку-емітента. Мінусом власників карток інтернет-банку є те, що банкоматів банків-партнерів може не бути поблизу, а необхідність терміново зняти готівку потягне за собою комісію.

Ну і, основний момент, на який ми хочемо звернути Вашу увагу. Це необхідність паперового підтвердження Ваших операцій. Будь то за картками чи рахунками, за депозитами чи кредитами – немає різниці.

Візьміть собі за правило вимагати роздруківки руху коштів з підписами відповідальних банківських працівників та печатками банку хоча би раз на два-три місяці. Навіть, якщо такі документи будуть коштувати Вам якоїсь невеликої суми, варто себе таким чином підстрахувати. Адже, в разі якихось форс-мажорних обставин – хакерських атак, збоїв в системі чи ще чогось – доказати Ваші дії та залишок коштів на рахунках, може виявитися складним. Тому захистіть себе завчасно і спіть спокійно.

Ось власне і Все, що ми хотіли Вам розповісти про роботу інтернет-банків. Популярність їх та затребуваність з кожним роком зростає, кількість клієнтів збільшується. В цьому напрямку дивляться і найбільш відомі та стабільні банки України, на кшталт Приватбанку. Адже, будучи лідером нашої банківської арени, він на власні очі бачив стрімкий зліт юного Монобанку. Тепер і вони стараються збільшити кількість послуг через інтернет-мережу, впроваджують програми по відкриттю рахунків та карток через власні сайти чи додатки без відвідування банку – стараються йти в ногу з часом.

Також нещодавно ми розповідали, чому українці не довіряють мобільному банку Monobank?

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version