Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що означає F2P (Free-to-Play) і як це працює

Розповідаємо, що означає F2P (Free-to-Play) і як це працює

0

Якщо ви навіть віддалено зацікавлені в іграх, ви натрапили на абревіатуру F2P або термін «безкоштовна гра». Але що це означає? Це дійсно безкоштовно чи є обмеження? Давайте подивимось.

Що таке F2P?

Безкоштовна гра означала різні речі для різних людей у ​​різний час. Умовно -безкоштовне програмне забезпечення 90-х можна описати як F2P. Ви отримуєте гру безкоштовно або, принаймні, її першу частину, але щоб отримати решту, вам доведеться заплатити. Це була хороша система для розробників, яким потрібно було озвучити своє ім’я. Безкоштовним гравцям, включно з його автором, є у що грати безкоштовно.

Однак у своєму нинішньому втіленні F2P описує щось зовсім інше. Хоча існують безкоштовні ігри – деякі з них дуже хороші – коли ми говоримо «безкоштовно для гри» (зверніть увагу на дефіси), ми зазвичай маємо на увазі ігри, які працюють за моделлю freemium.

Цікаво: Фахівці розказали, чому геймери грають в ігри.

Модель freemium

Спочатку модель freemium означала, що ви отримуєте доступ до гри безкоштовно, але щоб пройти через неї, ви повинні були заплатити. Наприклад, ви можете брати участь у грі з певною базовою зброєю, але щоб отримати кращу зброю або оновити її, вам потрібно буде витратити гроші через так звані мікротранзакції , коли ви витрачаєте долар або навіть менше, щоб купити певний предмет. 

Ця конкретна модель ніколи не була дуже популярною серед геймерів, і існує дуже мало її прикладів. Більшість сучасних ігор Freemium пропонують гру безкоштовно та дозволяють заробляти зброю та оновлення, граючи. Мікротранзакції все ще існують, але замість того, щоб розблокувати гру, вони просто прискорюють ваш прогрес – часто значно. При цьому зауважте, що це загальне спостереження. Конкретні приклади можуть дещо відрізнятися.

Наприклад, Pokemon Go дозволяє грати в гру, ловити покемонів і заробляти монети, але ви також можете купити купу монет за реальні гроші. Team Fortress 2 , гра, розроблена Valve і доступна на їхній платформі Steam, дозволяє грати безкоштовно, але ви можете купувати лутбокси, які містять будь-яку кількість предметів, більшість з яких є цінними для гри.

Freemium – цікава система для геймерів і розробників. Гравці отримують безкоштовну гру, а видавці ігор отримують гравців. Хоча вони втрачають свої початкові гроші на покупку, які для ігор AAA можуть досягати 60 або 70 доларів, вони отримують потік доходу, який потенційно може заплатити більше з часом.

Цікаво: Названо топ-3 ігри з доповненою реальністю для Android-смартфонів.

Проблема з іграми F2P

Однак цей альтернативний потік доходу є величезним стимулом для тіньової ділової практики. Хоча на перший погляд модель freemium є досить вражаючою, є багато місця для зловживань і навіть більше прикладів цього. Безкоштовні ігри використовують різні психологічні прийоми , поміщаючи вас у віртуальну коробку Скіннера.

Цікаво: Геймери назвали ігри, в які б вони краще ніколи не грали.

Скринька Скіннера

Коробка Скіннера, яку влучно називають камерою оперантного кондиціонування, тому ми називаємо її боксом Скіннера, була розроблена Б. Ф. Скіннером, психологом і біхевіористом середини 20 століття. Він провів серію експериментів, де поміщав мишей у ящики з важелем. Якщо щур натискає на важіль, вони отримують винагороду, як правило, їжу.

Як ви можете собі уявити, щури швидко зрозуміли це і просто стукали по важелю, як божевільні – навіть коли через деякий час винагорода не завжди приходила. У певному сенсі натискання важеля приносило таке ж задоволення, як і отримання винагороди. Якщо вам цікаво, ви можете прочитати більше про експерименти Скіннера і те, що вони розповідають нам про мишей і людей. Також є ця чудова презентація психіатра Dr. Райан Блек, який вникає в психологію всього цього.

З усього цього ми повинні вилучити те, що у випадку з іграми F2P ви є мишею, і розробники ігор розмістили величезну кількість блискучих важелів по всій коробці. Замість харчової гранули ви отримуєте гарне блискуче оновлення для вашої ігрової зброї або блискучого трофея. Зрештою, ви просто ще один щур, який переслідує нові важелі, щоб натиснути, щоб отримати цей прилив задоволення.

Цікаво: Хмарний геймінг. Що це за технологія та чим зручна?

Ігри Skinner Box та F2P

Саме це відчуття задоволення та досягнення веде гравців у іграх F2P. Щоб було зрозуміло, деякі ігри набагато більш маніпулятивні, ніж інші. Найгіршими є дешеві мобільні ігри, які коштують копійки на таких ринках, як Google Play Store для Android або App Store для iPhone та iPad.

Їх дуже багато, і їх кількість дуже оборотна – тому наводити окремі приклади безглуздо – але тип ви, напевно, знаєте. Вони часто мають рудиментарну графіку та геймплей. Натомість вони майже повністю покладаються на психологічні хитрощі, щоб зайняти гравця, і, сподіваюся, обманом змусять його купити оновлення, щоб прискорити роботу.

Правильно налаштована схема винагороди цього типу означає, що потік доходу, який ви отримуєте від залежного гравця, може бути набагато більшим, ніж будь-яка початкова ціна покупки. Насправді, бізнес-модель цих ігор залежить від того, чи ви залучитеся .

Як може підтвердити кожен, хто грав у неї, до таких ігор дуже легко звикнути. Якщо ви не будете обережні, ви будете купувати ігрову валюту, щоб закінчити трохи швидше або розблокувати щось трохи раніше. Ви, мабуть, хочете уникати подібних ігор.

Однак це відчувають не лише недорогі мобільні ігри. Наприклад, лутбокси Team Fortress 2 є практично лотереєю, оскільки їх вміст є випадковим. Перш ніж усвідомити це, ви витрачаєте значну суму грошей в надії отримати конкретну винагороду; грати під іншим ім'ям.

Хоча не всі розробники прагнуть залучити гравців, те, як люди завжди зацікавлені в тому, щоб отримати більше від будь-чого, означає, що дуже легко витрачати гроші, щоб отримати розблокування, навіть якщо вони вам не потрібні або вони вам не потрібні. У будь-якому випадку, грайте в F2P ігри, якщо хочете, але завжди будьте обережні, щоб не втекти.

Цікаво: Як RTX і трасування променів ДІЙСНО впливають на гру?

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version