Реклама

Розумний DNS проти VPN. Розповідаємо що краще

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Якщо ви намагаєтеся обійти географічні обмеження на певних веб-сайтах, у вас є два основні варіанти. VPN, який тунелює через Інтернет, або Smart DNS, який може перенаправляти певний трафік на регіональний сервер за вашим вибором.

Як працюють VPN?

VPN або віртуальна приватна мережа використовує шифрування, щоб приховати трафік, що виходить із вашої домашньої мережі. Сервер VPN на іншому кінці цього зашифрованого «тунелю» замінює вашу мережу в загальнодоступному Інтернеті.

З точки зору інших пристроїв в Інтернеті, VPN-сервер - це пристрій, який надсилає та отримує дані в Інтернеті. Це також означає, що будь-яка країна, в якій знаходиться сервер VPN, буде зареєстрована як ваше місцезнаходження, незалежно від того, де ви знаходитесь у світі.

Цікаво: Як додати VPN до iPhone.

Як працює Smart DNS?

Розумний DNS — це просто альтернативний DNS-сервер. Сервери DNS ( система доменних імен ) подібні до телефонних каталогів Інтернету. Коли ви вводите адресу, наприклад «howtogeek.com», ваш DNS-сервер шукає, яка IP-адреса пов’язана з цією URL-адресою ( Уніфікований локатор ресурсів ).

На відміну від веб-адреси, URL-адреса вказує на певний пристрій у мережі. Таким чином, ваш локальний DNS-сервер перенаправить вас на регіональний сервер із вмістом, який ви шукаєте. Використання регіональних серверів сьогодні особливо поширене завдяки CDN (мережам доставки вмісту), де веб-сайти розміщуються на мережі серверів по всьому світу для підвищення швидкості, надійності та швидкості реагування.

Розумний DNS перехоплює запит веб-адреси і, замість того, щоб вказувати на ваш локальний сервер, направляє вас на сервер у регіоні за вашим вибором через проксі-сервер. Віддалений сайт бачить проксі-сервер замість своєї мережі і думає, що запит надходить з його власного локального регіону.

Цікаво: Розповідаємо, як додати VPN на Android-смартфон.

Розумний DNS або VPN: що використовувати?

Кожна з цих технологій має свої плюси і мінуси. Правильний вибір залежить від того, що вам потрібно від них, яке обладнання у вас є на даний момент і наскільки вони складні в експлуатації. Хороша новина полягає в тому, що існує лише кілька ключових відмінностей між технологією Smart DNS і VPN, які дадуть зрозуміти майже кожному, який сервіс вибрати.

VPN пропонують конфіденційність, Smart DNS — ні

VPN шифрує  все  ваше інтернет-з’єднання. Тобто, якщо ви не використовуєте розширену функцію, відому як  розділене тунелювання , яка маршрутизує лише вибрані дані через VPN. З VPN ваша реальна IP-адреса та інтернет-активність відомі лише постачальнику VPN. Більшість хороших служб VPN не ведуть жодних журналів діяльності своїх користувачів. Також немає можливості, щоб ваш провайдер (постачальник послуг Інтернету) або хтось інший, хто контролює ваше з’єднання, знати, що ви робите.

Розумний DNS не забезпечує жодного додаткового захисту конфіденційності. У той час як ваші окремі пакети даних шифруються для кожного сайту (якщо сайт пропонує це), ваш провайдер і будь-хто інший, хто спостерігає за вашим з’єднанням, точно знає, які сайти ви відвідуєте і що завантажуєте. Якщо вам потрібна конфіденційність, крім георозблокування, VPN — це правильний вибір.

Цікаво: VPN проти проксі: в чому різниця? 

VPN можуть погіршити роботу Інтернету

Якщо ви використовуєте VPN-сервер, який фізично близький до вас, ваша продуктивність в Інтернеті не повинна сильно постраждати, якщо взагалі буде. Існують певні накладні витрати на додаткові кроки шифрування та маршрутизації, але в цілому ваша пропускна здатність збережена.

На жаль, якщо ви хочете змінити своє віртуальне місцезнаходження, вам потрібно буде використовувати сервер, який знаходиться в цій частині світу. Це неминуче додає затримку та зменшує доступну пропускну здатність. Серйозність погіршення залежить від багатьох факторів, але це неминуче вплине на ваше з’єднання.

Smart DNS працює практично з будь-яким пристроєм

Щоб використовувати VPN, відповідний пристрій має підтримувати програму VPN або налаштування VPN. Якщо ви хочете запустити VPN для всієї мережі, ваш маршрутизатор має бути налаштований на його використання. Більшість звичайних маршрутизаторів не мають вбудованої підтримки VPN або, принаймні, не мають більш безпечних протоколів VPN, які ви дійсно хочете використовувати. Вам також потрібен маршрутизатор з відносно надійним процесором для роботи з шифруванням і дешифруванням. Ось чому більшість служб VPN пропонують кілька підключень в одній підписці, оскільки користувачі, ймовірно, підключаються до VPN за допомогою окремих програм на кількох пристроях.

Інтелектуальний DNS, з іншого боку, тривіально налаштувати на будь-якому маршрутизаторі. Поки маршрутизатор дозволяє вказувати власні адреси DNS-сервера , він працюватиме. Те саме стосується будь-якого пристрою чи комп’ютера. Якщо він дозволяє додавати користувацькі адреси DNS-серверів, то Smart DNS працюватиме, і практично всі пристрої дозволяють це робити. Єдина проблема полягає в тому, що вам потрібно зареєструвати свою IP-адресу в службі Smart DNS, яка зазвичай вимагає лише відвідування веб-сайту та натискання кнопки. На жаль, більшість людей мають Інтернет-сервіс, який використовує динамічне виділення IP-адреси , тому вам доведеться робити це щоразу, коли ваша IP-адреса змінюється.

Вибіркова маршрутизація може бути складною з VPN

Великою перевагою Smart DNS є те, що він впливає лише на вибрані вами сайти. Зрештою, ви не хочете, щоб ваш банк подумав, що ви намагаєтеся отримати доступ до свого рахунку з іншої країни, викликаючи прапор безпеки.

Можна використовувати розділене тунелювання для маршрутизації лише певного трафіку через вашу VPN, але налаштування розділеного тунелювання може бути складним. Наразі деякі програми VPN, особливо ті, що працюють на телеприставках, мають вбудовану функцію легкого розділеного тунелювання. Все, що вам потрібно зробити, це вказати, які програми маршрутизуються. Однак, коли справа доходить до конкретних веб-сайтів або діапазонів IP-адрес, процес може бути технічним.

Цікаво: Розповідаємо, як відключити відстеження місцезнаходження на Android.

Коротко про вибір правильної послуги

Щоб підсумувати всю цю інформацію, ось кому варто вибрати VPN як рішення для георозблокування:

  • Користувачі, які мають високошвидкісне підключення до відповідного віддаленого сервера.
  • Користувачі, яким потрібна конфіденційність одночасно з георозблокуванням.
  • Користувачі, які використовують сервіси, де Smart DNS не працює.

Розумний DNS є найкращим варіантом у таких випадках:

  • У вас обмежена пропускна здатність або повільне підключення до серверів VPN у цільовому регіоні.
  • У вас є маршрутизатор або пристрій, який не підтримує VPN.
  • Вам не потрібна конфіденційність рівня VPN.

Послуги Smart DNS часто дешевші, ніж послуги VPN, тому якщо вам не потрібен VPN, можливо, варто спочатку спробувати Smart DNS, щоб перевірити, чи підходить вам менш складний варіант.

Цікаво: Відомо, як купити чи перевести іноземну валюту онлайн.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Google Maps буде надавати інформацію,яка актуальна під час пандемії

Компанія Google анонсувала важливе оновлення для своїх сервісів. Одним з них виявився Google Maps. Як повідомляють в Google, Google...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -