Реклама

Що таке ЕЦП (електронний цифровий підпис) та як його отримати

Останні Новини

У наш час цифрових технологій скоро буде оцифроване все. По-перше, це зручність. По-друге, суттєво економиться наш час, дає можливість витрачати його на більш приємні справи.

Електронний цифровий підпис також створений для того, аби ми не простоювали довгі черги, щоб підтвердити свою згоду на щось, завірити документ, отримати електронні послуги тощо. Насправді, коло його застосування навіть зараз уже досить велике, а в майбутньому лише розширюватиметься.     

Електронний цифровий підпис, скорочено ЕЦП, або електронний ключ, – повноправний підпис його власника. Це означає, що його важливість в правовому полі рівнозначна власноручному підпису чи печатці. ЕЦП підтверджує ідентифікацію його власника.

На сьогоднішній день мільйони українців мають ЕЦП. Це – фізичні особи, самозайняті особи, підприємці та представники юридичних осіб, які уповноважені підписувати документи від імені юридичних осіб – об’єктів господарювання (директори, заступники, головні бухгалтери).

Цікаво: Названо труднощі із картками ПриватБанку, які можуть виникнути в українців за кордоном.

Що можна робити за допомогою ЕЦП?

Електронний цифровий підпис має таку ж саму юридичну силу, як і звичайний. За його допомогою Ви можете підписувати електронні документи, отримувати різного роду електронні послуги, підтверджувати свою особу там, де це необхідно та давати ним згоду на здійснення певних дій. Він дає змогу реєструватися на таких державних порталах як «Дія», Zakupki Prom та інших. Число застосунків державних та недержавних установ з кожним роком тільки зростатиме, адже теперішній час вимагає відповідних змін.

Документи, які Ви підписуватимете за допомогою ЕЦП, миттєво набуватимуть законної сили без Вашої безпосередньої фізичної присутності в установі. Ви можете багато чого встигнути зробити за один лише день, використовуючи онлайн ЕЦП.           

Як отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП) фізичній особі?

Розглянемо порядок отримання електронного цифрового підпису фізичною особою. Він буде аналогічний і для представників юридичних осіб та підприємців.

Отримати ЕПЦ можна двома способами. Перший – відвідавши будь-який акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК). При собі потрібно мати паспорт громадянина України, який посвідчуватиме Вашу особу та довідку з присвоєним ідентифікаційним номером. До акредитованих центрів сертифікації ключів відносяться і деякі банки, в тому числі ПриватБанк. Ви можете відвідати будь-яке його відділення та отримати електронний цифровий підпис.

Другий спосіб отримання ЕЦП – онлайн через застосунок Приват24. Оскільки документи, які посвідчують особу, Вами попередньо надані та перевірені банком, то додаток дозволяє отримати електронний підпис без Вашої на то безпосередньої фізичної присутності.

Нижче ми опишемо більш детально два способи отримання ЕЦП. І почнемо саме з другого.          

Цікаво: Відомо, як зняти кошти з картки ПриватБанку, якщо вона відсутня.

Отримання ЕЦП через додаток Приват24

Якщо Ви являєтесь клієнтом ПриватБанку та користуєтесь його послугами через додаток Приват24, то Вам не потрібно відвідувати акредитований центр сертифікації ключів. Ви можете отримати ЕЦП онлайн через систему Приват24. Послідовність Ваших дій наступна:

1. Авторизуйтеся в особистому кабінеті Приват24.

2. Відкрийте меню «Усі послуги», оберіть розділ «Бізнес», в ньому натисніть «Завантажити сертифікат для фізичних осіб».

3. Програма відкриє Вам табличку з Вашими особистими даними. Їх потрібно обов’язково перевірити на відсутність помилок. Прізвище, Ім’я та По-батькові має бути прописане так, як у Вас в паспорті. Далі уважно пропишіть свій e-mail у відповідну графу. Це поле також обов’язкове для заповнення.

4. Після перевірки натисніть на одну, з запропонованих додатком, кнопок – «Дані вірні» чи «Дані невірні». Щоб рухатись далі, потрібно натиснути зелену кнопку «Дані вірні».

5. Тепер потрібно вибрати місце, де буде зберігатися файл з електронним підписом. Це може бути будь-яка папка, директорія, до якої у Вас відкритий доступ. Рекомендуємо Вам створити нову папку для сховища ключів.

6. Далі створіть пароль до сховища ключів у новому вікні. Він має складатися з 8 і більше символів, букв латинського алфавіту та цифр. Уважно пропишіть його двічі в зазначені поля програми задля безпеки. Десь занотуйте пароль, щоб його можна було відтворити в пам’яті, при необхідності.

7. Наступне вікно запропонує Вам ввести номер мобільного телефону – пропишіть його. Далі програма надішле на цей номер sms-повідомлення з кодом підтвердження. Введіть його нижче у відповідне вікно.

8. Тепер Ви маєте дати згоду на обробку персональних даних. Натисніть галочку навпроти цього пункту та кнопку «Далі».

9. Додаток Приват24 автоматично сформує сертифікат ЕЦП і завантажить його у попередньо вказану папку. На екрані програми теж з’явиться відповідне вікно з повідомленням про отримання та інформацією про сертифікат ЕЦП. На цьому все – електронний ключ ЕЦП Вами отриманий.

При оформленні електронного підпису через ПриватБанк, є два важливих моменти, враховуйте їх, будь ласка:

  • Через систему Приват24 можна отримати ЕЦП лише при умові, що у Вас оформлена картка, або рахунок в ПриватБанку, а також встановлений додаток Приват24 на смартфон.
  • Термін дії електронного підпису, отриманого в ПриватБанку, складає 1 рік. Строк, до якого ЕЦП є дійсним, вказано на сертифікаті під його серійним номером.

Цікаво: Оголошено нові правила користування кредитними картками від ПриватБанку.

Отримання ЕЦП через акредитований центр сертифікації ключів

Якщо Ви не являєтесь клієнтом ПриватБанку, можна отримати електронний цифровий підпис у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів, відвідавши його. Ось що потрібно для цього зробити:

  • Спочатку зібрати необхідні документи.
  • Зареєструватися в одному з акредитованих центрів, на Ваш вибір.
  • Відвідати центр сертифікації, взявши з собою потрібні документи та чистий носій інформації. Це може бути, або DVD-R диск, або «флешка», щоб потім Ви могли скопіювати файл з електронним ключем на Ваш комп’ютер.
  • Працівники центру перевірять Ваші документи та згенерують електронний цифровий підпис. Після цього запишуть його Вам на носій інформації. На цьому отримання ключа буде завершено.

Документи, необхідні Вам, щоб отримати ЕЦП в Центрі сертифікації

1. Для фізичної особи – реєстраційна картка встановленого зразка в двох екземплярах, яку Вам видадуть в центрі сертифікації. Ви можете заповнити та підписати її там же, на місці, або взяти додому, та прийти повторно уже з підготовленим пакетом документів.

2. Копія паспорта громадянина України старого зразка, або копія ID-картки. Якщо Ви власник ID-картки громадянина України, то додатково потрібно зробити копію довідки про реєстрацію місця проживання особи (додаток 13). Його ще називають паперовим додатком до ID-картки. Якщо Ви постійно проживаєте за кордоном, необхідно надати копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон з Вашою відміткою про місце проживання в іншій державі, завірену підписом.

3. Копія облікової картки платника податків, також завірена підписом власника. Якщо реєстраційний номер картки прописаний у паспорті громадянина України, то надаєте копію відповідної сторінки паспорта, посвідчену Вашим підписом. Копію самої картки тоді робити не потрібно.

4. Щоб отримати ЕЦП іноземному громадянину, йому необхідно надати щось одне, на вибір – або копію посвідчення про постійне, чи тимчасове місце проживання, завірену підписом власника, або копію паспорта громадянина іншої країни з нотаріально посвідченим його перекладом на українську мову.

Цікаво: Українцям розповіли, як налаштувати сповіщення від ПриватБанку.

Висновок. Думаємо, ми справилися з поставленою задачею – максимально детально розповіли Вам, що являє собою електронний цифровий підпис (ЕЦП), що з його допомогою можна посвідчувати та, як його отримати. Обидва способи надання електронного ключа ми зрозуміло описали. А який з них здасться більш простим та підходящим – вирішувати виключно Вам.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

OC HarmonyOS зможе запуститися навіть на слабких смартфонах

Нещодавно ми повідомляли, що Huawei презентували OC HarmonyOS 2.0, а сьгодні з'явилися нові деталі про неї. Так, згідно отриманої...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -