Home Новини сучасних технологій Що таке Multipoint Bluetooth?

Що таке Multipoint Bluetooth?

0

Багатоточковий Bluetooth призначений для того, щоб навушники, навушники або портативна колонка могли виконувати подвійну функцію, перемикаючись між відповіддю на дзвінки на телефоні та переглядом фільму на ноутбуці. Але як це працює і як це може працювати для вас?

Історія багатоточкового Bluetooth

У той час як Bluetooth полегшує життя в деяких аспектах, він викликає неймовірне розчарування в інших. Створення пари з пристроєм Bluetooth нецікавий процес, коли він працює ідеально, і це просто болісно, ​​коли ваші пристрої не співпрацюють. Мультиточка Bluetooth була створена, щоб допомогти полегшити цю проблему, дозволяючи підключатися до кількох пристроїв за допомогою однієї гарнітури або динаміка.

Незважаючи на те, що багатоточковий зв’язок існує довше, ніж можна було б подумати, сам Bluetooth виник на 10 років раніше. Перші пристрої Bluetooth були випущені в 1999 році, а Bluetooth почав справді розвиватися в 2000 році.

Bluetooth Special Interest Group або SIG представила багатоточковий Bluetooth у 2010 році , але ви, ймовірно, не почули про це набагато пізніше. Спочатку багатоточковий Bluetooth був призначений для професіоналів, які здійснюють дзвінки, і лише нещодавно багатоточковий Bluetooth охопив споживчі пристрої.

Цікаво: Переваги Bluetooth-навушників і чому не варто купувати звичайні провідні.

Для чого призначений Bluetooth Multipoint?

Як згадувалося вище, більшість людей не хочуть повторювати процес з’єднання Bluetooth. Багатоточковий Bluetooth дозволяє підключити гарнітуру або динамік до двох пристроїв відтворення. Потім пристрій Bluetooth перемикається між пристроями залежно від різних контекстів.

Наприклад, уявіть, що ви використовуєте навушники, підключені до телефону. За допомогою багатоточкового підключення ви також можете з’єднатися з комп’ютером і використовувати навушники для перегляду відео YouTube. Коли телефон дзвонить, ви можете відповісти, і ваші навушники автоматично перемикаються, щоб відповісти на дзвінок.

Наведений вище приклад показує, як більшість людей схильні використовувати багатоточковий Bluetooth, але, як згадувалося вище, він спочатку був призначений для людей, які витрачали більшу частину свого часу на дзвінки. Наприклад, Multipoint дозволяє легко перемикатися між робочим телефоном і особистим телефоном.

Цікаво: Відомо,як правильно підключити Bluetooth навушники до смартфону.

Як працює багатоточковий Bluetooth?

Усі пристрої Bluetooth працюють через спеціальну міні-мережу . Це дає змогу використовувати декілька бездротових мишей , ігрових контролерів чи інших пристроїв без необхідності мати будь-який концентратор, як у випадку з мережею Wi-Fi. Недоліком є ​​те, що Bluetooth обмежений відносно коротким радіусом дії, приблизно від 30 до 100 футів залежно від використовуваної технології, але цього достатньо для більшості випадків.

Що стосується аудіопристроїв Bluetooth у типовому з’єднанні, у мережі буде лише два пристрої: аудіопристрій Bluetooth і пристрій відтворення. Аудіопристроєм буде ваша гарнітура або динамік, а пристроєм відтворення – ваш телефон або комп’ютер.

Багатоточковий Bluetooth дещо коригує вищезазначене, дозволяючи підключати кілька пристроїв-джерел до пристрою відтворення. Пристрій відтворення керує двома пристроями-джерелами, вибираючи, з якого відтворювати аудіо.

У наведеному вище прикладі навушників, підключених до телефону чи комп’ютера, натискання кнопки паузи/відновлення призупинить і відновить відео. Однак, коли дзвонить телефон, натискання тієї самої кнопки призупинить відео, переключить аудіо на телефон і відповість на дзвінок. Принаймні, так воно має працювати в ідеалі.

Цікаво: Перераховано найпоширеніші неполадки Bluetooth в смартфоні.

Обмеження Bluetooth Multipoint

У всіх сценаріях, які ми розглянули, є один аудіопристрій, наприклад динамік або навушники, і кілька пристроїв відтворення. Це єдиний спосіб роботи багатоточкового Bluetooth.

Багатоточковий Bluetooth не дозволяє підключати динамік і гарнітуру до комп’ютера, а потім перемикатися між ними залежно від того, який із них ви натискаєте. Хоча це можливо, це не є частиною специфікації багатоточкового Bluetooth.

Багатоточкові також зазвичай обмежуються парою вихідних пристроїв, хоча у версії багатоточкового підключення, відомої як Triple Connectivity, це число досягає трьох. Це верхня межа, і наразі не існує версії багатоточкового протоколу, яка б дозволяла підключати чотири або більше вихідних пристроїв.

Іншим обмеженням багатоточкового Bluetooth є те, що він не відтворює звук з кожного пристрою джерела одночасно. Це не те, чим більшість людей користуватиметься дуже часто, але майте на увазі, що це може означати, що ваші навушники будуть відтворювати аудіо з відео YouTube на відтворення сигналу сповіщення з вашого телефону, наприклад.

Нарешті, багатоточковий Bluetooth не є безкоштовним. Виробники повинні вбудовувати його у свої навушники чи інші аудіопродукти, і це збільшує загальну вартість продукту.

З цієї причини ви роками не знаходили мультиточку на багатьох споживчих пристроях. Навіть зараз, незважаючи на те, що багатоточкова технологія доступна в більшій кількості продуктів, ніж будь-коли раніше, вона ще далеко не повсюдна.

Якщо вам цікаво, чи є у вас уже вбудований мультиточковий пристрій на вашому пристрої, це може бути важко дізнатися. Не існує лише одного способу об’єднати кілька пристроїв за допомогою багатоточкового зв’язку, тому ви не завжди можете спробувати перевірити, чи це працює. Найпростіший спосіб дізнатися, чи підтримує ваш продукт багатоточкову мережу, це перевірити веб-сайт виробника.

Цікаво: Названо 10 варіантів використання Bluetooth в смартфоні, про які ви не здогадувалися.

Різні типи мультиточок

Основна форма багатоточкового Bluetooth відома як проста багатоточкова. Це дає змогу підключатися до кількох пристроїв, у тому числі до кількох телефонів, але відповідь на дзвінок на одному під час підключення до іншого призведе до роз’єднання іншого дзвінка, коли він перемикається. Простий багатоточковий тип – це тип, який ви найчастіше зустрічаєте на споживчих пристроях.

Розширена багатоточкова технологія більше підходить для корпоративних користувачів. Загалом це схоже на звичайну багатоточкову розмову, але під час перемикання викликів цей тип багатоточкової перемикає перший виклик на утримання замість того, щоб просто покласти трубку. Потрійний зв’язок, як випливає з назви, дозволяє використовувати три вихідні пристрої замість двох.

Нарешті, у вас є запатентовані рішення, які роблять те ж саме, що й багатоточковий Bluetooth, але в інший спосіб. І Apple, і Samsung, наприклад, мають альтернативу, яка використовує дані вашого облікового запису для інтелектуального перемикання звуку на будь-який пристрій, який ви використовуєте в будь-який момент часу.

Як згадувалося вище, багатоточковий не дозволяє відтворювати аудіо з одного джерела на кількох пристроях. Тим не менш, Bluetooth 5.0 представив функцію , яка дозволяє саме це. Ця функція може мати різні назви від виробника до виробника, але вона є частиною основної специфікації Bluetooth 5.0.

Цікаво: Названо пристрої, які можна підключати до ноутбука через Bluetooth.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version