Home Новини сучасних технологій Смартфон і літні люди. Поради, які допоможуть швидше опанувати новий гаджет

Смартфон і літні люди. Поради, які допоможуть швидше опанувати новий гаджет

0

Людям у віці важко розібратись з новою технікою. Не всі можуть опанувати смартфон. У цій статті поділюсь з вами порадами, які допоможуть швидше розібратись з гаджетом та зекономити час та нервові клітини.

В сучасному світі не можна себе уявити без смартфона. Він відкриває перед нами величезний світ можливостей. З його допомогою ми спілкуємось, заходимо до соцмереж, розважаємось, працюємо та управляємо розумними гаджетами. Але для старших людей буває складно опанувати нові технології.

Найпоширеніша проблема – це побоювання натиснути не туди і щось зламати. Часто, літніх людей бентежить взаємодія з новою системою та її широкі можливості. Але ми знаємо як легше навчити їх користуватись смартфоном.

Одразу скажу, що вже давно є моделі, які називають «бабусефони». Але набір їх функцій дуже обмежений. А серед переваг лише великі кнопки і клавіша екстреної допомоги. Хоча бабусі можуть користуватись звичайним смартфоном і насолоджуватись всіма його можливостями. Адже його можна налаштувати відповідно до потреб літніх користувачів.

Цікаво: Відомо, чи можна заряджати різні смартфони одно зарядкою.

1. Крупний шрифт

Зрозуміло, що з віком у людей погіршується зір, і виникають труднощі з натисканням на маленькі іконки. Тому першим ділом, необхідно встановити крупний шрифт та збільшити розмір сітки на дисплеї. Таким чином, додатків на екрані буде менше, але вони будуть зручнішими, бо матимуть більший розмір і шрифт.
Обрати розмір шрифту можна в розділі «Дисплей», далі обрати «Розмір та стиль шрифту». Або ж ввести запит в пошукове вікно смартфона.
Розміри сітки налаштовуються за допомогою розділу «Головний екран» та «Сітка головного екрану». Хоча у різних моделях меню трохи відрізняється, тому доцільніше в пошуку написати слово «сітка».

2. Зручна клавіатура

Користуючись сучасною клавіатурою, навіть молоді люди допускають помилки, натиснувши не туди, оскільки вона дрібна. Старшим людям буде дуже важко набирати текст, тож краще обрати Gboard чи Microsoft SwiftKey. Вони мають багатий словник та дозволяють корегувати розмір клавіш.
Для встановлення потрібних параметрів, перейдіть до налаштувань та оберіть «Змінити розмір». В цьому розділі також можна змінити розкладку.

3. Видаліть зайві програми

Краще одразу прибрати з головного екрану всі зайві програми, а деякі взагалі видалити, щоб не плутати літнього користувача. За потреби, поступово ви зможете додавати програми і навчати їх освоєнню. Це залежить від того, наскільки швидко виходитиме опанувати гаджет. Головне в цьому ділі - не поспішати.

4. Спростіть шлях

Це одне з головних завдань, яке варто продумати. Наприклад, для швидкого доступу до цікавих сторінок, залиште вкладки в браузері. Щоб відкрити необхідний сайт, людина просто натисне на браузер і вкладку.
Також важливо перенести потрібні контакти на екран. Щоб у разі чого, не виникало проблем з дзвінками найближчим. Бо на перших парах людині може бути складно розібратись з меню контактів.

Цікаво: Названо найкращі маленькі смартфони в 2022 році.

5. Заблокуйте іконки від пересування

Часто буває, що випадковим рухом можна перемістити іконку в невідоме місце або видалити взагалі. Краще заблокувати їх переміщення. Потрібно лише затримати палець на кілька секунд на екрані і з’явиться меню «Налаштування». Потрібно увімкнути за допомогою позначки «Блокування головного екрана». Так ви виключите ймовірність переміщення програм.

6. Обмежуйте користування голосовим помічником

Часто в мережі радять користуватись літнім людям голосовим помічником для вирішення всіх питань. Але це може нашкодити, бо цей помічник ще не такий розумний, щоб все правильно зрозуміти. А людина не завжди правильно сформулює запит.

Але якщо літній користувач в змозі сформулювати команду, то сміливо можна користуватись голосовим помічником. Адже легше сказати: «Покажи прогноз погоди на завтра», ніж заходити в інтернет та вводити запит. Також за допомогою голосового помічника можна телефонувати потрібному контакту та надсилати повідомлення.

Цікаво: Топ-5 кнопкових телефонів до 600 грн в 2021 році

7. Спонукайте людину мислити

Така схема, коли ви кажете: «Зайди сюди, потім натисни це» спрацьовує рідко. Користувача потрібно навчити читати підказки смартфона і слідкувати за подальшими діями в програмі. Наприклад, розкажіть, що іконка «Контакти» при відкритті покаже перелік номерів. А для того, щоб написати повідомлення в месенджерах, потрібно відкрити Viber чи WhatsApp.

Це на перший погляд здається банальним. Але не бажання мислити, читати підказки та боязнь нашкодити – це основна причина, через яку люди похилого віку не можуть навчитись користуватись смартфоном.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version