Реклама

Українцям розповіли, коли і як з‘явились сучасні кредитні та банківські картки

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

За останній десяток років, сучасні технології полонили весь світ: починаючи з платформи Інтернет, закінчуючи оплатою без готівки.
До речі, щодо кредитних карток, то зараз вони використовуються всюди. Враховуючи оновлені тенденції, через декілька століть, ми можемо взагалі не побачити паперових купюр у власних гаманцях.
Проте, чи ставили Ви собі питання: звідки і коли з’явились всі ці нові пристосування? Якщо так, то в цій статті Ви зможете дізнатись історію появи кредитних й банківських карток.

Взагалі, кредитування існує ще з давніх давен. В стародавні часи, заможні пани теж віддавали людям гроші (тобто давали в борг), заздалегідь обговорюючи відсотки, з якими будуть віддаватися кошти.
Був час, коли громадяни не дуже підтримували спосіб кредитування, але потім знову поверталися до нього.Тому, для більшої організованості в даній діяльності, були написані офіційні закони, до прикладу можна взяти закон Хаммурапі.

Проте раніше, у завдаток грошей, оформлювали не просто майно чи бізнес, а живих людей: рідних та близьких. Їх захоплювали в рабство при умові несплаченого кредиту вчасно.

Цікаво: Названо найпоширеніші помилки, які допускають користувачі банківськими картками.

Можна зробити висновок, що тоді було дуже небезпечно брати на себе будь-який кредит. Так як після цього, на платника полягала велика відповідальність. Насамперед, потрібно відмітити, що в більшості випадків, кредитними послугами користувалися для торгівлі. Наприклад: купці із різних країн могли закуповувати товари інших, в борг. І вже навіть в ті часи, подібні кредитні послуги віддавали лише під відсоток.

Проте, дуже часто громадяни зверталися до більш заможних осіб, з проханням дати в борг невелику кількість їстівних припасів, що також можна назвати своєрідними кредитними послугами.
З часом, деякі країни змінювали свої поставлені закони щодо рабства, при невчасному сплачуванні боргу. Як наприклад, Русь. Це одна із перших держав, в якій відмінили обов‘язкову експлуатацію людської роботи.

Згодом, подібна діяльність набирала все більшої популярності і почала стрімко розвиватися, що потім призвело до відкриття певних фінансових установ (банків). Де потім, працівники почали видавати металеві жетони. Щоб ними розплачуватися, люди мали поставити відбиток у книзі обліку, за якими стежили продавці певної крамниці. В кінці місяця всі ці позначки підраховувалися і клієнт розплачувався за свої покупки.

Цікаво: Названо причини, чому в магазинах часто не працюють термінали для оплати банківськими картками.

У 1949 році нью-йоркський бізнесмен Френк Макнамара, вирушив повечеряти зі своїми приятелями. Він володів кількома кредитними книжками з магазинів, в яких у нього був відкритий кредит. І коли кілька його друзів попросили в нього грошей у борг, їх він їм не дав, але дозволив використати свої кредитні книжки за певну плату, яку вони пообіцяли виплатити, окрім боргу. В результаті, кредитні відсотки суттєво зросли, а боржники виявилися неплатоспроможними.

Після закінчення вечері Франк виявив, що забув свій гаманець вдома. Після цього інциденту Макнамара присягнув, що подібна ситуація з ним ніколи більше не повториться. Об'єднавши дві теми тієї пам'ятної вечері (можливість дати у позику свій кредит і відсутність готівки, щоб заплатити за їжу) Франк додумався до абсолютно нової ідеї — ідеї кредитної книжки, яка використовувалася б не одним магазином, а багатьма торговими установами. Особлива новизна цієї концепції полягала у використанні компанії-посередника між продавцем та покупцями.

Американський банк випустив картку BankAmerican card. Щоб новий продукт набував популярності, поштовий відділ у місті Фресно, почали надсилати вже готові кредитні картки певній кількості споживачів. Зрозуміло, що «легкі гроші» відразу ніхто відкладати не став. Незабаром всі вони витратилися.

Цікаво: Що вигідніше для українців – мікропозика чи кредитна картка?

Згодом, покупці та продавці, через накопичення боргів, вже не знали що робити. Але з часом, всі проблеми вирішувались і з того моменту розпочався успішний шлях компанії Visa, картками якої, ми користуємося й дотепер.

Пізніше, з‘явилась можливість безконтактної оплати, з допомогою якої можна здійснювати переказ коштів без самої кредитної картки, а просто використовуючи NFC-систему. Майже кожний сучасний телефон підтримує дану функцію.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

З’явилося живе фото 120Гц екрану Redmi Note 9

З'явилося живе фото 120Гц екрану Redmi Note 9. Ще однією родзинкою смартфона стане те, що він буде оснащений 108-мегапіксельним...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -