Реклама

Декілька порад як правильно обрати материнську плату

Останні Новини

Сьогодні поговоримо про материнську плату та як її правильно обрати саме для вашого комп’ютера. Усім відомо, що материнська плата одне з найважливішого у ПК. Це основа для інших компонентів, тому не можна просто піти і купити яку-небудь. Для того, щоб не помилитись із вибором, визначне, які функції повинен виконувати ваш комп’ютер, а також прослідкуйте чи всі інші компоненти будуть із нею сумісні. Це коротко. Ознайомтесь далі із статтею, щоб детально розібратись в цій темі та не робити помилок при покупці. Там описані усі деталі, на які обов’язково треба звертати увагу.

Форм-фактор.
Дуже банальна порада, але не усі про це думають. Подбайте про те, щоб материнська плата вмістилась у корпус комп'ютера. Це здається очевидним, але бувають випадки коли розміри не співпадають. Ті, хто часто замінює щось у своєму ПК знають такі історії. Для того, щоб полегшити вибір, виробники материнських плат поділили їх на декілька видів:
∙E-ATX (Extended ATX). 305330 мм - це максимальний розмір даного типу материнських плат. Вони не дуже підходять для звичайного ПК, бо мають величезний набір функцій. Якщо ви ними не користуватиметесь, то і не зможете оцінити всю потужність цього виду. От для кого точно підійде така материнська плата, так це для геймерів. ∙ATX (Standart- ATX). 305244 мм - максимальний розмір. Такі материнські плати, напевно, найбільш розповсюджені, адже можуть підійти для будь-якого комп'ютера, не важливо чи він просто для офісних задач, чи для потужних програм (ігор). Така материнська плата підійде практично в кожен корпус ПК.
∙mATX (Micro-ATX). 244244 мм - мінімальний розмір. Вже по назві зрозуміло, що це маленькі материнські плати і не дуже дорогі. Вони мають меншу кількість функцій та роз'ємів, але підходять для компактного, функціонального ПК. Вони не є поганими, тому можна сміливо використовувати, якщо вам підходять. ∙Mini-ITX. 170170 мм- мінімальний розмір. Такі материнські плати влізуть у будь-який ПК, але рекомендується їх використовувати тільки там, де інші не підійдуть. Ці маленькі плати не дешеві, не функціональні, не дуже оновлять ПК. Тобто, особливого сенсу купувати саме цей вид немає.

Цікаво: Відомо, яку шкоду для здоров’я несе ноутбук та комп’ютер

Сокет.
Це наступний важливий фактор після виду. Його потрібно обирати тоді, коли вже визначились із типом. Від сокета буде залежати, який процесор буде працювати в вашому комп'ютері. Якщо ви хочете встановити Intel, то тут все не так легко, як здається. Intel постійно оновлюється і відповідно змінюються вимоги до сокету. Якщо ви плануєте збирати комп'ютер або оновити старий на процесорі Intel, то потрібно обирати одні із самих нових сокетів, в іншому випадку це не має сенсу. Можуть бути наприклад такі: LGA 1200 або LGA 1700.

Якщо ви обрали процесор AMD, то тут все просто. Не важливо яке у вас буде покоління процесора Ryzen, AM4 сокет буде те, що треба. Він точно підійде. Єдиним винятком є професійні комп'ютери, там встановлюють процесори Ryzen Threadripper, а сокет тоді підійте sTRX4. Але такі ПК використовує дуже маленька кількість людей, тому якщо ваш ПК для офісу чи ігор, сильно задумуватись над вибором сокету не доведеться.

Чіпсет.
Над вибором чіпсету потрібно буде подумати не менше, ніж над усім іншим. Від цього будуть залежати кількість функцій, які підтримує материнська плата. Є декілька чіпсетів, які підійдуть для, наприклад, нових сокетів Intel:
∙H610 - найбюджетніший варіант, не підтримує жодного розгону ПК.
∙Н670, Н660 - це середній варіант. Підтримує розгін оперативної пам'яті, на цьому усе.
∙Z690 - найкращий варіант. Це свого роду флагман, підтримує один із всіх розгін процесора.
При виборі чіпсета звертайте увагу на функції, бо якщо ви заплатите і не будете ними користуватись, то для чого тоді викидати кошти?

Підсистема живлення.
Це складне питання на відміну від попередніх. Але від цього залежить потужність процесора та його розгін. Характеристику підсистеми живлення можна прочитати лише окремо на кожному сайті виробника, це і є не дуже зручно. Тим більше мало хто в них розбереться відразу без додаткових знань. В першу чергу звертайте увагу на кількість фаз живлення і силу струму. Наприклад, якщо система має 19 фазну підсистему живлення і 16 припадає на ядро, то така система підійде будь-якому Intel 12, зможе виконати усі задачі. До такої системної плати відноситься Gigabyte Z690 Aorus Pro. Працює це наступним чином: чим більше фаз живлення, тим менше гріється процесор, а тому краще функціонує.

Варто знати: Факти про безкоштовний антивірус на комп‘ютер

Набір інтерфейсів.
Це також важливий етап у виборі, адже саме від цього буде залежати кількість роз'ємів, портів і т.д. Найважливіше, щоб роз'єм монітора був сумісний із материнською платою. Окрім цього добре було б себе забезпечити Wi-Fi 6, щоб мати завжди хороший інтернет. Потрібно декілька портів USB 3.2 Gen 2x2, вони полегшують роботу, бо мають високу швидкість передачі файлів. Якщо вам потрібні твердотілі накопичувачі, то встановіть роз'єм М.2. Про LAN-порт можна особливо не думати, адже дуже мало материнських плат, де він відсутній. Такі моделі швидше виключення.

Оперативна пам'ять.
Останній та не менш важливий критерій вибору. Потрібно точно знати яку оперативну пам'ять підтримує материнська плата: DDR4 чи DDR5. А також ознайомитись із іншими характеристиками ОЗУ. Зазвичай вся інформація доступна на сайтах виробників. ЇЇ завжди можна порівняти із тим, що потрібно вам. Коли ви ознайомились із усім, варто обрати материнську плату під ОЗУ, або ж навпаки.

Отож, як бачите, щоб обрати материнську плату, мало просто піти і купити яку-небудь, та напевно так ніхто не робитиме. Є дуже багато речей, на які потрібно звернути увагу перш ніж визначитись із вибором. Не забувайте, що ПК повинен відповідати вашим вимогам. Не варто робити надпотужним комп'ютер, щоб виконувати на ньому офісну роботу чи дивитись фільм.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Технічні характеристики смартфона Galaxy Fold Lite

Нещодавно ми писали, що Samsung розробляє бюджетну версію Galaxy Fold. Сьогодні ж з’явилася інформація і розкрила технічні характеристики смартфона...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -