Home Новини сучасних технологій Відомо, яка різниця між сильним ШІ та слабким ШІ

Відомо, яка різниця між сильним ШІ та слабким ШІ

0

Штучний інтелект (ШІ) є дуже поширеним терміном сьогодні, але те, що є нинішнім ШІ і яким він є у більшості людей   може відрізнятися. ШІ, який ви знаєте, є «слабким» ШІ, але ШІ, якого багато хто бояться, є «сильним».

Що таке штучний інтелект насправді?

Легко використовувати такий термін, як «AI», але це не дає зрозуміти, про що ми насправді говоримо. Загалом, «штучний інтелект» відноситься до цілої області інформатики. Мета ШІ – змусити комп’ютери відтворювати те, що може досягти природний інтелект. Сюди входить інтелект людини, інтелект інших тварин та інтелект нетварин, таких як рослини, одноклітинні організми та все інше, що має певну форму інтелекту.

У цій темі є більш глибоке питання, і це, в першу чергу, «інтелект». Правда полягає в тому, що навіть наука про інтелект не може дійти згоди щодо універсального визначення того, що є, а що не є інтелектом.

Загалом кажучи, це здатність вчитися на досвіді, приймати рішення та досягати цілей. Інтелект дозволяє адаптуватися до нових ситуацій, тому він відрізняється від попереднього програмування або інстинкту. Чим складніші проблеми, які можна вирішити, тим більше у вас інтелекту.

Нам ще потрібно багато чого дізнатися про інтелект у людей, незважаючи на те, що у нас є багато різних способів вимірювання інтелекту. Ми не впевнені, як працює людський інтелект під капотом. Деякі теорії, такі як Теорія множинного інтелекту Гарднера,  були повністю розвінчані , в той час як існує багато доказів, що підтверджують загальний фактор інтелекту у людей (так званий « фактор G »).

Іншими словами, деталі інтелекту, як природного, так і штучного, все ще розвиваються. Хоча ми можемо відчувати, що ми інтуїтивно знаємо інтелект, коли бачимо його, виявляється, що намалювати ідеальне коло навколо ідеї інтелекту складно!

Цікаво: Штучний інтелект в черговий раз перевершив людину.

Настала епоха слабкого ШІ

ШІ, який ми маємо сьогодні, зазвичай називають «слабким» або «розповідним» ШІ. Це означає, що конкретна система штучного інтелекту дуже добре виконує лише одне або обмежений набір пов’язаних завдань. Перший комп’ютер, який переміг людину в шахах, Deep Blue , був абсолютно марним у будь-якому іншому. Перемотайте вперед до першого комп’ютера, який переміг людину в Go, AlphaGo , і він на порядки розумніший, але все ще добре в одному .

Весь штучний інтелект, який ви сьогодні знаходите, використовуєте або бачите, слабкий. Іноді різні вузькі системи штучного інтелекту об’єднуються, щоб утворити більш складну систему, але в результаті все одно залишається фактично вузький ШІ. Хоча ці системи, особливо ті, які зосереджені на машинному навчанні , можуть давати непередбачувані результати, вони не схожі на людський інтелект.

Цікаво: Штучний інтелект навчився малювати зображення по текстовому описі.

Сильного ШІ не існує

ШІ, еквівалентний або перевершуючий людський інтелект, не існує поза вигадкою. Якщо ви думаєте про штучний інтелект із таких фільмів, як HAL 9000, T-800, Дані із Зоряного шляху або Робот Роббі, це, мабуть, розумні інтелекти. Вони можуть навчитися робити все, функціонувати в будь-якій ситуації і взагалі робити все, що може людина, зазвичай краще. Це «сильний» AI або AGI (штучний загальний інтелект), по суті, штучна сутність, яка принаймні дорівнює і, ймовірно, перевершить нас.

Наскільки відомо, в реальному світі немає прикладу цього «сильного» ШІ. Хіба що це десь у секретній лабораторії. Справа в тому, що ми навіть не знаємо, з чого почати створювати AGI. Ми не маємо уявлення, що породжує людську свідомість, яка була б основною властивістю ШІ. Щось називається складною проблемою совісті .

Цікаво: «Штучний інтелект» в камерах смартфонів та його користь.

Чи можливий сильний ШІ?

Ніхто не знає, як створити AGI, і ніхто не знає, чи можливо його створити. Це його довгий і короткий. Проте ми є доказом того, що є сильний загальний інтелект. Якщо припустити, що людська свідомість і інтелект є результатом матеріальних процесів за законами фізики, немає принципових причин, чому не можна створити AGI.

Справжнє питання полягає в тому, чи достатньо ми розумні, щоб зрозуміти, як це можна зробити. Люди, можливо, ніколи не просунуться достатньо далеко, щоб викликати AGI, і немає способу встановити часовий графік для цієї технології, як ми можемо сказати, що 16K екрани будуть доступні через кілька років.

З іншого боку, наші вузькі технології штучного інтелекту та інші галузі науки, такі як генна інженерія, екзотичні обчислення з квантовою механікою або ДНК, а також передові матеріалознавства можуть допомогти нам подолати цей розрив. Це все чиста спекуляція, поки це раптом не станеться випадково, або у нас є якийсь сценарій.

Тоді виникає питання, чи  варто прагнути до створення AGI. Деякі дуже розумні люди, як-от покійний професор Стівен Хокінг та Ілон Маск , вважають, що AGI призведуть до апокаліптичних результатів.

Цікаво: Штучний інтелект зможе замінити професійних шеф-кухарів.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version