Home Новини сучасних технологій WhatsApp: 5 фактів про наскрізне шифрування програми

WhatsApp: 5 фактів про наскрізне шифрування програми

0

Наскрізне шифрування WhatsApp — це функція захисту, яка гарантує, що лише відправник і одержувач повідомлення мають доступ до нього — у приватних чи групових чатах. Система безпеки, яка застосовується до текстових повідомлень, медіа та дзвінків, працює за допомогою закодованих ключів і не дозволяє навіть месенджеру переглядати здійснені взаємодії. 

Таким чином, конфіденційність і цілісність перехрещених даних забезпечується програмою, доступною як на мобільних телефонах Android, так і на iPhone (iOS). Щоб дізнатися більше про наскрізне шифрування, ось п’ять цікавих фактів про цю функцію.

Цікаво: WhatsApp матиме ексклюзивний чат, щоб повідомляти вам про новини в програмі.

1. Як працює наскрізне шифрування та що воно робить?

Наскрізне шифрування – це механізм безпеки, який захищає дані, доступні в різних службах. Це називається «наскрізним», оскільки лише відправник і одержувач, які беруть участь у процесі, можуть отримати доступ до спільної інформації, такої як тексти, фотографії, голосові дзвінки, відео тощо.

Щоб забезпечити цей захист, технологія працює через ключі – тобто послідовності чисел, які, коли їх зчитують алгоритми, кодують інформацію, якою обмінюються. Потім у процесі надсилання та отримання текстів один із ключів шифрує дані (відправник), а інший розшифровує їх (одержувач).

Кожна із залучених сторін має тип ключа: один відкритий і один закритий, і лише одна з них може розблокувати іншу. Отже, коли повідомлення надсилається, воно шифрується за допомогою закритого ключа, і його можна відкрити – тобто розшифрувати – лише за допомогою відкритого ключа особи, яка його отримує.

Варто зазначити, що ці коди оновлюються з кожним новим повідомленням, тому немає ризику, що хтось отримає доступ до одного з ключів і зможе отримати історію. Тому навіть хакери, уряди чи навіть сам WhatsApp не можуть переглянути дані.

Цікаво: Нові функції конфіденційності у WhatsApp.

2. Чи є спосіб відключити наскрізне шифрування?

Наскрізне шифрування WhatsApp виконується за допомогою протоколу Signal, системи з відкритим кодом, яка реалізує цю технологію в месенджері. Послуга активується на платформі автоматично для кожного, хто починає користуватися додатком. З цієї причини неможливо вимкнути наскрізне шифрування.

З іншого боку, є можливість підтвердити використання технології в розмові, відкривши її та торкнувшись імені контакту або групи. Для цього просто натисніть опцію «Шифрування» , після чого відкриється вкладка. У ньому буде відображено два коди: QR-код і інший із 60 цифр. Ці шифри є не ключами, які використовуються для шифрування розмови, а видимою версією підтвердження безпеки чату.

Цікаво: Розповідаємо, як зробити GIF для WhatsApp без завантаження програми.

3. Коли і чому з’явилося шифрування?

Наскрізне шифрування було додано до WhatsApp у 2016 році. Ця зміна відбулася після серії витоків конфіденційних даних у різні програми та платформи.

«Кожного дня ми бачимо історії про неправомірний доступ до конфіденційних записів або їх крадіжку. Якщо нічого не робити, інформація та цифрові комунікації людей будуть вразливі до атак у наступні роки. На щастя, наскрізне шифрування захищає нас від цих вразливостей».

Цікаво: WhatsApp Web: як відключити звукові сповіщення месенджера.

4. Який вплив має використання WhatsApp у залах суду та поліцейських розслідуваннях?

Рішення щодо шифрування викликало і продовжує породжувати суперечки, оскільки воно не дозволяє правоохоронним органам перехоплювати дані, які можуть бути корисними для кримінальних розслідувань. Враховуючи, що WhatsApp є засобом зв’язку, який широко використовується в кількох країнах, інформація, зібрана через нього, теоретично може слугувати доказом у судовому розгляді.

В Індії, наприклад, кур’єру довелося подати позов до суду Нью-Делі проти уряду. Цей випадок нещодавній і стався у 2021 році після того, як нове законодавство, прийняте в країні, вимагало від WhatsApp зробити кілька відкриттів конфіденційності, наприклад дозволити йому відстежувати користувача, який надсилає повідомлення в чаті.

У Сполученому Королівстві британський уряд нещодавно запустив проект, який передбачав зменшення шифрування програми, щоб її можна було використовувати в розслідуваннях випадків сексуального насильства над дітьми. Зіткнувшись із вимогами, генеральний директор WhatsApp Вілл Кеткарт заявив в інтерв’ю BBC News, що не буде знижувати безпеку програми.

«Якби нам довелося знизити рівень безпеки для всього світу, щоб задовольнити вимоги в одній країні, було б дуже нерозумно прийняти [умову], зробивши наш продукт менш бажаним для 98% наших користувачів через 2% вимог, "сказав Кеткарт. .

В інтерв’ю дослідницькому центру цифрового права Internetlab експерт з криптографії Ріана Пфефферкорн сказала, що спроби обмежити або звести нанівець наскрізне шифрування не є ефективними заходами для підвищення безпеки в країні.

«Надійне шифрування є важливим для економіки, щоб захистити банківські транзакції, наші дані від хакерів і злодіїв, а також основні права, такі як конфіденційність і свобода вираження думок», — сказав він.

Цікаво: Як зашифрувати резервну копію чату WhatsApp.

5. Чи справді наскрізне шифрування безпечне?

Що стосується чату та взаємодії в додатку, наскрізне шифрування забезпечує захист інформації. Однак у додатку є інші інтерфейси, які можуть відкрити діри в безпеці, наприклад дозволи на доступ до даних користувача. Прикладами цього є списки контактів, ідентифікатор пристрою та місцезнаходження. Варто також зазначити, що інформація, яка потрапляє до одержувача, може стати доступною для зловмисників, які мають фізичний доступ до мобільного телефону. Щоб цього уникнути, можливим варіантом є встановлення пароля в програмі .

Інший спосіб можливого розкриття даних – резервне копіювання хмарних чатів на Google Drive та iCloud . Резервне копіювання WhatsApp — це функція, яка дозволяє зберігати історію повідомлень, щоб врятувати старі розмови, наприклад, на новому мобільному телефоні. За замовчуванням WhatsApp зберігає повідомлення без шифрування.

Однак нещодавнє оновлення програми дозволило також увімкнути шифрування для резервних копій. Цю функцію можна ввімкнути в «Налаштування» > «Розмови» > «Резервне копіювання чату» > «Зашифроване наскрізне резервне копіювання» > «Увімкнути». Вмикаючи функцію, месенджер повідомляє, що дані будуть захищені наскрізним шифруванням, у тому числі на платформах зберігання.

Цікаво: У месенджері WhatsApp набирає обертів популярне шахрайство.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version