Реклама

Названо 7 ознак, що вам телефонує шахрай, а не банк

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Останній рік шахрайство надзвичайно посилилося, а особливо це стосується інтернет-шахрайств. В Україні ж великою популярністю користуються шахрайства, які пов’язані з банківською сферою, а саме, шахрай дзвонить і представляється банківським працівником і виманює конфіденційну інформацію, яка допоможе йому заволодіти вашими коштами. Сьогодні ж було названо 7 ознак, що вам телефонує шахрай, а не банк.

1. У вас запитують PIN-код, пароль, CVC / CVV

Це найпопулярніший варіант розвитку подій. Шахрай телефонує, педставляється співробітником банку і для “уточнення інформації” просить назвати вас номер CVC / CVV, пароль для входу в онлайн банкінг, або ж пін-код вашої банківської картки.

Справжні банківські працівники ніколи не будуть у вас вимагати такі дані, відповідно, перед вами справжній шахрай.

2. Ухиляються від прямих запитань

Якщо вам телефонує шахрай, то йому може бути відомо багато вашої конфіденційної інформації, яку вони отримують з нелегальних форумів та купляють в інших зловмисників. Для того, щоб перевірити людину, яка вам телефонує, задавайте їй запитання, на які вона не зможе відповісти. Запитайте про баланс вашої банківської картки, про кількість доступних вам карток. Як варіант, можна запитатися в нього про дані картки, номер якої ви придумали в ході бесіди.

Якщо він буде змінювати тему і уникати відповідей на ваші запитання, то велика ймовірність, що з вами розмовляє шахрай.

3. Залякують і кваплять

В даному випадку, шахраї залякують своїх потенційних жертв. Залякування можуть бути різні, від моментального блокування банківської картки, до замороження якогось переказу.

Банківські працівники ніколи не будуть залякувати своїх клієнтів.

4. Повідомляють, що ваша карта заблокована

Також популярний вид шахрайства. Шахраї можуть зателефонувати і повідомити вас, що ваша банківська картка заблокована. В такій ситуації необхідно уточнити через що відбулася така неприємність. Якщо “блокування” відбулося із-за переказу, то уточність який саме переказ, кому переказ та на яку суму. Шахрай не дасть вам відповіді на ці запитання.

Окрім цього, варто запам’ятати, що банк просто так не блокує картки. У випадках підозрілої активності, працівники банку можуть вам подзвонити та уточнити, чи дійсно ви виконуєте ту чи іншу операцію. В іншому випадку, вони можуть запропонувати відвідати відділення банку.

5. Питають номера, на які ви найчастіше дзвоните

Якщо “співробітник банку” просить назвати останні найчастіші дзвінки з вашого номера — це шахрай. Банківським працівникам непотрібна така інформація. Таку інформацію можуть запросити тільки співробітники оператора мобільного зв’язку.

У випадку, якщо шахрай буде знати номера, на які ви найчастіше дзвоните, то зможе привласнити собі ваш номер телефону. Для цього він надасть інформацію операторам (про найчастіші дзвінки) та надасть підроблений скан вашого паспорта. Маючи доступ до вашого номера телефону, він зможе наробити багато поганих справ як з вашим банківським рахунком, так і з іншими сервісами, до яких зможе отримати доступ за допомогою смартфона.

6. Просять код на зворотному боці карти або одноразовий пароль, щоб відправити переказ або бонус

Схожий варіант шахрайства до 1 пункту. Якщо вам неочікувано телефонують з “банку” і повідомляють, що ви виграли в розіграші для користувачів банку. Для підтвердження того, що ви справжня людина, вони захочуть, щоб ви назвали код на зворотній стороні картки, або ж одноразовий пароль, який прийде вам на смартфон.

Це шахрайство чистої води. Якщо банк і буде проводити якісь розіграші, то йому не потребується ніякої інформації для підтвердження особистості. Ви ж їхній клієнт, а значить вже підтверджена особистість.

7. Просять вас перевести гроші на інший рахунок

Ще один варіант обману. Шахрай повідомляє, що ваша банківська картка вразлива і необхідно перевести гроші на нову картку, яку вони вже випустили спеціально для вас.

Банківські працівники ніколи не будуть випускати без вас, або ж без вашого дозволу картки. Також вони не будуть просити вас переводити кошти на інші карти або рахунки.

У ситуаціях, коли вам дзвонять від імені банку, але у вас закрадаються сумніви, краще самому передзвонити на гарячу лінію банку та уточнити, чи дійсно вони до вас телефонували з такими пропозиціями і тому подібне.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Украинцам рассказали, что делать, если на карту ПриватБанк пришел ошибочный перевод

Стаття доступна українською...В течение последнего года участились случаи, когда украинцы получают ложные переводы от незнакомых людей. Причин этого может...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -