Реклама

Названо декілька ознак шахрайських сайтів. Як не натрапити на аферистів?

Останні Новини

Шахраї розуміють, що далі все важче стає красти гроші у людей. Більшість розуміють схеми обману і не ведуться на різні вмовляння. Саме тому аферисти почали створювати свої сайти для онлайн покупки товарів або послуг, щоб виманювати гроші і забирати їх собі. Ми розповімо, як не натрапити на такий сайт та які ознаки його видають в першу чергу.

Цікаво: Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки

Назва та домен. Якщо домен сайту новий і не збігається з заявленою датою реєстрації компанії, то це в більшості випадків сторінка аферистів. Назву також варто дуже уважно дивитись, так як шахраї можуть змінити одну літеру і ніхто цього не помітить. Або ж взагалі літеру замінити на схожий символ.

SSL-сертифікат. Якщо відкрити будь-який сайт і поглянути в адресну лінію, то біля неї з лівої сторони буде замок. Він повинен бути закритий та мати сірий/зелений колір. Якщо ж замок відкритий або горить червоним, то це свідчить про відсутність SSL-сертифікату, який відповідає за безпеку. В такому випадку сайт або шахрайський, або просто власник забув продовжити сертифікат.

Дизайн та наповнення сайту. Часто шахраї не сильно витрачаються на свої сайти, тому можуть мати примітивний зовнішній вигляд та мало товарів. Аферисти не хочуть наповнювати сторінки, адже це займає багато часу. Тому якщо сайт виглядає пустим та не активним, краще нічого там не купувати та не оформляти.

Цікаво: 6 нових шахрайських схем 2022 року. Яким чином себе захистити та не втратити кошти?

Дані компанії. Надійні організації, які надають фінансові послуги або щось продають, будуть гарно заповнювати розділ з історією, широко розписувати рід своєї діяльності та публікувати документи. Якщо користувач бачить, що цієї інформації немає, в текстах багато помилок, а посилання взагалі не активні, то в більшості випадків це все було створено шахраями також. Не варто залишатись на такій сторінці.

Документи для користувача. Надійні сайти публікують різні угоди для своїх клієнтів. Це можуть бути правила конфіденційності та користування, політика використання cookies тощо. Аферисти не замислюються про це і не вважають, що це обов’язковий пункт. Тому часто на фішингових сайтах просто немає подібної інформації. Це важливо перевіряти перед здійсненням покупки чи реєстрацією.

Дані для заповнення. При реєстрації на різних сайтах від клієнтів вимагається стандартна інформація (ПІБ, телефон, пошта, пароль). Якщо ж сайт просить внести конфіденційні дані або сторонні паролі, це може свідчити про роботу аферистів. Не варто вносити нічого, що може призвести до витоку даних.

Щедрі знижки та подарунки. Шахраї розуміють, що звичайними послугами та товарами неможливо затягнути клієнтів на свій сайт. Саме тому аферисти роблять великі знижки, пропонують товари в декілька разів дешевші, ніж на інших ресурсах, а також дарують новим покупцям знижки, бонуси та різні купони. Люди обожнюють такі сюрпризи, тому намагаються швидко оформити покупку. Варто пам’ятати, що занадто низькі ціни це також не добре і краще не купувати такий товар.

Перехід на інші сторінки. Буває, що покупець натискає на товар або хоче його оформити, а його перекидає на сторонні сайти з іншим дизайном. Це говорить про те, що працюють шахраї і таким чином усі кошти та дані перейдуть до них у руки.

Способи оплати. Надійні сайти пропонують робити оплати на сайті перевіреними способами (LiqPay, Visa\MasterCard, банківський переказ або ж взагалі оплата при отриманні). Шахраї не можуть використовувати такі способи, адже тоді їх знайдуть служби. Тому вони пропонують розрахуватись електронними гаманцями. Це також свідчить про незаконну роботу.

Цікаво: Відомо, як перевірити чи ваші реквізити банківської картки не потрапили в руки шахраям

Відгуки. Їх варто шукати не на самому сайті, а на сторонніх ресурсах. Тільки там реальні клієнти можуть поділитись своєю думкою. Якщо на самому сайті багато позитивних коментарів, а на сторонніх – один негатив, то краще не мати справу з таким ресурсом.

Як ви вже зрозуміли, шахраї будуть робити все, аби людина залишила свої дані або ж відразу перевела кошти. Варто дуже обережно оформляти покупки на товари та послуги. Краще це робити у відомих сайтів або ж перевірених особисто. Є безліч ресурсів, які не крадуть кошти і чесно виконують свою роботу.

Цікаво: Чи можуть шахраї використати NFC для списання чужих коштів?

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Названо 5 найкращих емуляторів Android для ПК

Android — це операційна система, розроблена для смартфонів, але багато користувачів прагнуть шукати способи доступу до системних ресурсів і програм через комп'ютер. Щоб досягти цього, вони...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -