Реклама

Який екран обрати для смартфона: IPS чи AMOLED?

Останні Новини

При виборі нового смартфона варто звертати увагу на ряд характеристик. Зазвичай покупці дивляться на пам’ять, якість камери, потужність процесора, дизайн. Не варто забувати й про сам дисплей. Від нього залежить на скільки комфортно користуватись смартфоном, чи не втомлюються очі та як довго взагалі прослугує пристрій. Сьогодні розглянемо два види матриці та визначимось, яку краще обрати для свого нового телефону – IPS чи AMOLED.

Цікаво: Коли і чому потрібно замінювати дисплей на смартфонах?

Розпочнемо із IPS. Цей тип матриці побудований на основі рідких кристалів. Дехто вважає, що це застарілий варіант і краще обирати щось новіше. Насправді це не так і такі дисплеї мають ряд переваг. Про них далі й поговоримо.
Чому варто звернути увагу на IPS? Перераховуємо плюси:

  • Великий кут огляду. Майже 180 градусів.
  • Чудова передача кольору та відтінків. Не збільшена насиченість, картинка максимально наближується до справжньої.
  • Не мерехтить. В перші секунди це взагалі не помітно, але при тривалому користуванні від мерехтіння втомлюються очі, а з IPS цього не станеться.
  • Ціна. IPS матриця використовується в бюджетних або середніх смартфонах, хоча якістю не поступається. Є можливість отримати недорогий телефон з чудовим екраном.
  • Довго служить. Матриці IPS не вигорають і не втрачають кольору. Вони протягом багатьох років відтворюють зображення так, як після покупки.

Не дивлячись на таку велику кількість переваг, є й декілька мінусів:

  • IPS має меншу швидкість відгуку. Звичайні користувачі взагалі часто не розуміють, що це означає та й не потрібно. Цей параметр важливий для геймерів. Але з іншої сторони геймери обирають дорогі потужні моделі, де навряд чи буде матриця IPS.
  • Менша контрастність порівняно з AMOLED. Може бути складно розрізнити певні відтінки.
  • Іноді може здатись, що чорний не достатньо насичений, але це також не завжди помітно.

Загалом це все, що можна сказати поганого про IPS. Це хороший варіант дисплея для звичайного користувача. До того ж не потрібно буде платити великі гроші за сам пристрій.

Цікаво: Названо 3 бюджетні смартфони, що мають AMOLED дисплей

Тепер розповімо детальніше про AMOLED. Ця матриця побудована на органічних світлодіодах, які ніяк не поєднані між собою та складаються всього з одного шару. Саме з цієї причини AMOLED екрани тонші, ніж IPS. Отож, поговоримо про переваги:

  • Світлодіоди працюють автономно, тому немає потреби залучати відразу усі. Завдяки цьому зберігається заряд акумулятора та доступна функція Always-On-Display.
  • Висока контрастність. Кольори будуть насичені та яскраві.
  • Тонкий дисплей дає можливість вбудувати в сам екран камеру та сканер для відбитків пальців. Це виглядає стильно та непомітно. У випадку з минулим видом матриці такого зробити не можна.
  • Є можливість увімкнути чорну тему та таким способом зберегти заряд акумулятора. Цей метод ефективний тому, що світлодіоди у чорній темі не будуть працювати взагалі, тому й заряд не буде використовуватись.
  • Сам чорний колір в AMOLED екранах набагато глибший та насиченіший.

На жаль, AMOLED матриці мають недоліки, які треба враховувати обов’язково.

  • Насиченість. Ми цей пункт віднесли до переваг, але іноді це стає великий недоліком. Занадто велика контрастність може робити картинку нереалістичною та взагалі рябою. Це важко сприймається людським оком. Все залежить від налаштувань та виробника. Тому перед покупкою варто детально оглянути різні картинки і зрозуміти, як вони виглядають.
  • Дискомфорт для очей. Іноді може здатись, що AMOLED матриця чудова і очам абсолютно комфортно, а через декілька днів виявляється навпаки і користуватись смартфоном стає дуже складно. Це все через непомітне мерехтіння, яке наявне в AMOLED екранах. Важливо обирати моделі, де є функція DC Dimming, яка забирає це мерехтіння.
  • Ціна. AMOLED матриця коштує набагато дорожче, ніж IPS. Вона не зустрічається в бюджетних смартфонах, а якщо й є, то поганої якості.
  • AMOLED матриця вигорає. Суттєво помітна різниця стає через років 5, а тоді вже й телефон можна замінити. Але незначні зміни будуть вже за рік-два використання.

Обидва види матриці мають ряд переваг та недоліків. Обирати варто по призначенню телефона. Якщо потрібні натуральні кольори та невелика вартість, то купуйте IPS. Якщо ж важливо, щоб кольори були яскраві, а батарея довше тримала заряд акумулятора, то беріть AMOLED.

Цікаво: Чим відрізняється OLED дисплей від AMOLED?

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Чому вважається, що Android-смартфони підходять тільки малозабезпеченим

В наш час вже важко когось здивувати щодо можливостей певних гаджетів, адже кожна компанія конкурує одна з одною все...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -