Реклама

Смартфон завжди потрібно заряджати до 100%. Правда чи міф?

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Якщо ви активно користуєтесь смартфоном, то в будь-якому випадку заряджаєте його кожного дня, або рідше – один раз на 2-3 дні. Той час коли телефони необхідно було заряджати один раз на 2-3 тижня вже давно минув і причиною цього стало те, що сучасні смартфони вже стали не просто “дзвонилками”, а персональними комп’ютерами в кишені, тобто їхній функціонал неймовірно розширився, а значить й підвищилося споживання енергії. Хоча акумулятори й стали об’ємними, але цього однаково недостатньо, щоб користуватися смартфонами (комфортно) автономно понад 2-3 дня. Так ось, в мережі можна зустріти інформацію про те, що смартфон необхідно заряджати на 100% і розряджати в ноль та іншу інформацію, в якій йдеться про те, що заряджати необхідно до 85-95% і не розряджати повністю (до 10-15%). Зараз же спробуємо розібратися, чи смартфон завжди потрібно заряджати до 100%. Правда чи міф?

З чого взагалі розпочалася історія із повним заряджанням акумулятора? Початок цього було закладено ще в часи коли всі активно користувалися кнопковими телефонами, які живилися від акумуляторів нікель-кадмієвих та нікель-металогідридних. Особливістю цих акумуляторів був "ефект пам'яті", тобто акумулятор запам'ятовував, на скільки він був заряджений попередній раз. Сучасні ж акумулятори (літій-іонні та літій-полімерні) позбавлені такої особливості, а значить для них не грає ролі, чи ви раніше заряджали акумулятор повністю чи ні.

Тепер детальніше про сучасні акумулятори для смартфонів та вплив повного заряджання на них. Як ми писали вище, ефекту пам'яті в них більше нема, а значить заряджати повністю їх нема потреби. Проблемою ще, в даному випадку, є те, що при заряджанні смартфона від 0 до 100%, ви тільки робите йому гірше.
Причина захована в тому, що при такій зарядці витрачається один цикл батареї, а це, в свою чергу, через деякий час негативно відобразиться на автономності. Відбувається це через те, що в кожного сучасного акумулятора є певна кількість циклів зарядки, після вичерпання яких, зменшується ємність акумулятора, а значить скорочується й автономність.

Смартфон завжди потрібно заряджати до 100%. Правда чи міф?
Фото: allo.ua
Літій-іонні та літій-полімерні акумулятори

Іншою причиною, чому не варто заряджати смартфон до 100% (та ще й вночі) є те, що при розряджанні смартфона хоча б на 1%, зарядка розпочинається знову і так триватиме доти, поки ви не заберете зарядний пристрій. Проблемою в даному випадку є не тільки те, що акумулятор весь час підзаряджається, а ще й те, що він починає сильно нагріватися, а через це взагалі псуються комплектуючі смартфона.

Також варто врахувати те, що сучасні акумулятори не розраховані на комфортну експлуатацію понад 4-5 років, тому при бережному поводженні, ви зможете отримати щонайменше 3 роки автономності понад 15 год, чого достатньо для користування смартфоном протягом дня.

Також не забувайте, що більшість смартфонів використовують протягом 2-4 роки, тому збереження акумулятора на цей термін буде важливим.

Який можна зробити висновок з цього? Не розряджайте і не заряджайте смартфон повністю. Оптимальним рішенням стане заряджання до 90-95%. Так і смартфон не буде перегріватися і ресурс акумулятора збережеться.

І на кінець, рекомендуємо ознайомитися із основними порадами, які допоможуть зберегти заряд акумулятора на вашому смартфоні.

Також нещодавно ми публікували матеріал про те, чому Android-смартфони швидко втрачають заряд акумулятора.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

З’явилось живе зображення Z Fold 2

5 серпня ми очікуємо реліз Galaxy Z Fold 2 та інших продуктів від Samsung. Сьогодні, в мережі Twitter, з’явилось...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -